maandag 13 maart 2023

Rondje Ter Apel

Vandaag heb ik met mijn loopmaatje een wandeling rondom Ter Apel gemaakt. 


Een bankje voor de wandelaars van de Lange Afstand Wandelpaden (LAW) met op de rugleuning een kip.


In de Ter Apelerbossen ligt B&B 't Ossenschot.


Een gezonken roeibootje in het Ruiten Aa kanaal. Het gele bord met de letter "Z" is een zinkerbord.




De Joodse begraafplaats dateert uit 1886. Op deze begraafplaats ligt o.a. Mozes Gudema. Een aantal jaren geleden deed ik op verzoek van vriend Klamer Bos onderzoek naar Sophia Gudema. Verwantschapsonderzoek laat zien dat Mozes de grootoom is van Sophia. (De vader van Mozes is Marcus en dat is de overgrootvader van Sophia).


De geboorteakte van Mozes. 


In Ter Apel staan ook bijzondere villa's. Hoofdstraat 1 (1905), Schotslaan 5 (1906), Schotslaan 7 (1911) en Schotslaan 13 (1911).


Het Joods monument is ontworpen door pas overleden Jaap Spanninga.


Het Pad van de Europese geschiedenis tref je naast Ter Apel aan in een plaats in Polen, Frankrijk en Duitsland. Je ziet op de infozuilen een afbeelding met daaronder een korte tekst. Het gaat o.a. over de Aletta Jakobs, de S.T.A.R., Anne Frank, de Olympische Spelen, de Jalta conferentie en de watersnoodramp.


Dit appartementencomplex draagt de naam Firma C.E. Grol. Het is genoemd naar confectiefabrikant Cornelis Egbertus Grol (1834-1907). In dit pand - dat in de jaren 20 is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School - zat vroeger Grol's Kleding Industrie N.V. Het bedrijf sloot haar deuren in 1974. In het pand zat in de periode tussen de fabriek en het appartement de Hervormde kerk.


De Rijksscholen gemeenschap is tussen 1922-1924 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De architect was Gart Westerhout. Jan Kruize uit Bellingwolde was de aannemer. Hij mocht het gebouw voor 204.000 gulden bouwen. Het gebouw is een rijksmonument.


Vorig jaar bestond TATC, de tennisclub van Ter Apel 100 jaar.


Dit is één van de creaties van Bram de Kastelenman.


Het Sikkelaantje (vroeger Van Ketwich Verschuurlaan). Zo'n 100 jaar geleden werden in Ter Apel al hemelvaartfeesten gehouden en gingen jongens en meisjes naar deze laan om te sikken (flirten). Daarom noemden veel mensen deze laan ook wel het Vrijerslaantje.


De brug over de vijver in het Kloosterbos.


Het Klooster van Ter Apel is gebouwd in de 15e eeuw.


De prachtige erker aan de noordzijde van het klooster.


Een replica van de Kloosterspieker uit 1650.


Hotel Boschhuis heeft ook een rijke historie eerst al bijgebouw van het Klooster en vanaf 1890 het het een Horecabestemming.


Een eendje op de brugleuning van de bosbeek en een paashaas in een dennenboom.


De meanderende bosbeek


Het stuifzand


Een vistrap in de bosbeek.


Met de kabelbaan over het Ruiten Aa kanaal.


De Polderputten is in de winter een ijsbaan en in de zomer een Ovalracingcircuit.


De Redoute bij Barnflair.


Volgende maand kunnen we weer verse asperges eten van Bruins.


Een type S3a Kazemat S20 in Barnflair Oost.


Het oorlogsmonument aan de Rütenbrockerweg.


In de voorgevel van deze voormalige sluiswachterswoning in het buurtschap Munnekemoer staat het wapen van de stad Groningen. De woning is omstreeks 1865 gebouwd in opdracht van de stad Groningen


De sluis in het Ter Apelkanaal bij Barnflair.


Een eilandje in de Runde. Veenbeek de Runde gaat op de hoek Hoofdstraat-Boslaan-Oosterstraat met een duiker onder het Ter Apelkanaal en de hoofdstraat door en krijgt vandaar de naam Ruiten Aa. Beide wateren vallen onder het beheer van waterschap Hunze & Aa's. Over hun werk aan deze wateren hebben ze een bedrijfsfilm gemaakt waaraan ik een kleine bijdrage heb geleverd door mijn opname van het ijsvogeltje. (zie bij 2.35)


De visstrap in de Runde langs de Achter Maten. 


Het beeld "De Eerappelkraber" is een kunstwerk van Maria Klinkenberg.


Klik hier voor details van de 12.8 km lange wandelroute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten