donderdag 16 maart 2023

Rondje Groningen

Vandaag heb ik met Esther Pater een stadswandeling door Groningen gemaakt. Hieronder een (foto)verslag. 

We begonnen onze wandeling bij IKEA (kan je namelijk gratis parkeren). Als eerste bijzonderheid kwamen we langs het hoofdkantoor van de Rabobank, ontworpen door ingenieursbureau Dijkhuis Bij de brug over het Winschoterdiep staat een kunstwerk van Albert Geertjes en Maarten Schmitt.


Een blauwe reiger


Het 92 meter hoge Cruiseschip is het kantoorgebouw van DUO en de Belastingdienst. Het is ontworpen door United Network Studio
Op de voorgrond Rock 'n Roll van  Richard Deacon.


De muziekkoepel in het Sterrebos is ontworpen door Siebe Jan Bouma. Hij was de vader van Tv-presentator Bob Bouma, bekend van een briefkaart op de eerste rang.


Johan Metzelaar ontwierp de Van Mesdagkliniek. In 1884 opende de strafgevangenis haar deuren.


In de oude marechausseekazerne aan de Hereweg zit nu Brink & Hoek accountants.


Vanaf het 10 meter hoge Geheugenbalkon zijn de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg te zien. Het is gemaakt door Studio L.A.


De Zuiderbegraafplaats met het grafmonument van de Groninger industriëlen Willem Albert en zijn zoon Jan Evert Scholten. Op één van de afbeeldingen op het monument houdt een beschermengel het borstbeeld van Willem Albert Scholten vast. Scholten was ook één van de ontginners van Zuidoost Drenthe. Naar hem werd het W.A. Scholtenkanaal genoemd. Hij was getrouwd met Klaassien Sluis. Het dorp dat daar in het veen ontstond werd genoemd naar Klaassien. Klazienaveen dus. Op de begraafplaats zijn veel bijzondere graven te zien. Stadsgids Henk Bakker geeft regelmatig rondleidingen over de begraafplaats.


Op de graftombe staat 2 x Klaaszien i.p.v. Klaassien. 
Zowel de geboorteakte als de overlijdensakte geven aan dat het Klaassien is. (geschreven met ronde, gevolgd door de lange s).  De familie genealogie en de Groninger archieven hanteren ook Klaassien.


In de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 28 december 1893 werd haar overlijden genoemd. Daarin stond weer Klaaszien. Mogelijk heeft zij dat zelf in die tijd zo geschreven.


Bijzondere gebouwen kom je natuurlijk ook tegen in de stad. De woningen aan de Meeuwerderweg hebben een Mondriaan-look, Paviljoen Sterrebos, luchtbrug tussen Merwedeflat en Talmahuis en het appartementencomplex Dinkelpark.


Deze voormalige school aan de Rabenhauptstraat werd gebouwd naar ontwerp van Siebe Jan Bouma.


Het hoofdstation van Groningen met een geweldig mooi interieur is ontworpen door Isaac Gosschalk. Op het plein voor het station staat het Peerd van Ome Loeks van Jan de Baat


Het hele stationsgebied staat op zijn kop. Op afzettingshekken zijn mooie tekeningen aangebracht.


Deze lieve dame zat op het Stationsplein en wilde wel even voor de fotograaf poseren.


Voor het Groninger museum stond een oude DVM bus uit 1978 met draaiende dieselmotor. Het kwalmde verschrikkelijk.


Nu te zien in het Groninger museum The Art of Hipgnosis en Gianni Versace Retropective.


Een keur aan StreetArt.


Heilige Geest- of Pelstergasthuispoort aan de zijde van de Nieuwstad.


De Pelstergasthuiskerk werd gebouwd in de 13e eeuw.


De Lutherse kerk in de Haddingestraat met de zwaan - het symbool van de Lutherse kerk - in de gevelbekroning.


De Korenbeurs werd gebouwd tussen 1862-1865 naar ontwerp van architect Johannes Godfried van Beusekom


De Sociaal Democratische Bond (SDB) werd opgericht door Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Deze SDB-gedenksteen aan het pand van Huis de Beurs is een kunstwerk van Henri de Wolf.




Een stad die diversiteit hoog in het vaandel heeft staan heeft ook een diversiteit aan voertuigen. Groningen liep vroeger al voorop. De elektrische bus reed op 27 juni 1927 al door Groningen. De stad voerde als eerste in Nederland de trolleybus in.


Het Noordelijk Scheepvaartmuseum met de Tjalk Alida van ploegschilder George Martens.


De openbare "Pisbak" aan de Reitemakersrijge is ontworpen door Rem Koolhaas met foto's van Erwin Olaf.


Eetcafé Zondag en de muziekkoepel in het Noorderplantsoen.


Deze watertoren aan de Noorderbinnensingel is in 1908 gebouwd. In de volksmond wordt deze toren "Duiventil"genoemd. De toren is 45,3 meter hoog.


"Het Paleis" van Groningen werd gebouwd tussen 1910-1912 naar ontwerp van rijksbouwmeester Johannes Antonius Willibrordus Vrijman. In het pand werd toen het scheikundig laboratorium van de Rijksuniversiteit gehuisvest.


Toen ik langs Poppodium Simplon liep moest ik denken aan de tijd dat mijn zoon een jaar of 20 geleden in een metalbandje speelde met de naam El Shit en dus ook mocht optreden in Simplon. Ze hebben in die tijd zelfs een videoclip opgenomen.


Het Stadsstrand langs het Oosterhamrikkanaal, multifunctionele ontmoetingsplek DOT, de sociale huurwoningen en de woontoren


In het Regulateurshuis van de voormalige gemeentelijke gasfabriek zit nu Le petit theatre. Het kleinste theater van Groningen en een walhalla voor jazzliefhebbers. De gevelsteen boven de deur is in 1954 door het personeel van de fabriek aangeboden ter ere van het 100 jarig bestaan. Het gebouw dateert uit 1892 en is ontworpen door architect Kornelis Henricus Holthuis is een rijksmonument.


Villa B is een onderdeel van project De Kunstwerf. De villa was het kantoor van de oude gasfabriek.


In het gebouw van het Gemeentelijk EnergieBedrijf zit nu het Noord Nederlands Toneel. In de muur zit een tableau met wagenmenner en bliksemschicht, gemaakt door Anno Smith.


Het onderwijsgebouw van het UMCG. Het kunstwerk links XY genaamd is een schepping van Martin Borchert


In Groningen tref je ook veel woonboten en oude schepen aan.


De Prinsentuin met de zonnewijzerpoort is gebouwd in 1731.


Van 1945 tot 2005 zat de RONO (later Radio Noord) in het Prinsenhof. In de jaren 80 monteerde ik hier mijn Radio Noord uitzendingen voor het programma Sloaperstil.


Deze ingang van het Provinciehuis werd tijdens de boerenacties van 14 oktober 2019 vernield. 


Tijdens de wandeling kwam ik langs 3 oorlogsmonumenten. Het Joods monument aan de Hereweg van Edu Waskowsky, naast de Martinekerk Sint-Joris en de Draak van Oswald Wenckebach en de Vijf Mei-vlag van Henri de Wolf in de Nieuwstad.


In 2007 werd het ontwerp van NL Architects gekozen voor het Forumgebouw. Mensen kunnen slecht tegen veranderingen. Er kwam dan ook heel veel protest tegen de bouw. Nu het klaar is gaat iedereen naar het gebouw en geniet vanaf het dak van het mooie uitzicht. De "protestanten" hoor je niet meer.


Het stadhuis van Groningen en de Martinitoren. Bij het stadhuis hebben we nog even een praatje met wethouder Kirsten de Wrede gemaakt.
 

Bentelaarsgang


Veel StreetArt is te vinden in de Papengang en het A-kwartier. Maar ook elders in de stad kom je mooie kunstwerken tegen.


Veel oude panden hebben een nieuwe bestemming gekregen als kantoorgebouw, bedrijfspand of woonhuis. In de sigarenfabriek in de Nieuwstad werken nu "de meisjes van plezier".


Onderweg kwamen we ook diverse beelden tegen zoals het borstbeeld van majoor L.W.J.K. Thomson van August Falise, Mother with childeren van Albert Aukema, de Kikkercyclus van Jan SteenBeeld voor de Vishoek van Anne Wenzel, de Zonaanbidster van Mattheus Meesters, het Mannetje van Gjalt BlaauwWisent van Wladimir de Vries, monument Hendrik de Vries van Norman Burkett, stadsmarkering Cruoninga van Paul Virilio, Appuntamento con la musica van Roberto Bami en Secret Life in a Public Body van Henk Visch.


In het spoor van De Ploeg tref ik bij het Kattendiep het kunstwerk van George Martens aan.


Tegen het einde van de wandeling hebben we een bezoek gebracht aan 't Pannekoekschip. Ik heb daar genoten in ieder geval van een heerlijke pannenkoek boerenjongens en een glas verse muntthee.
De tweemast zeilklipper is gebouwd in 1908. Het schip is opgekocht door de gemeente en wordt binnenkort gesloopt. Het is de bedoeling - ondanks juridische procedures - dat er een ander pannenkoekenrestaurant in de Oosterhaven komt te liggen. 


Dit spandoek werd gemaakt ter ere van de 350e sterfdag van Jan Amos Comenius.


De 1e verdieping van De Graansilo is te huur als kantoorruimte voor slechts 27.500 euro per jaar.


Het pakhuis van N.V. Albino Maatschappij werd gebouwd in 1916. Albino was een keten met 150 winkels in de drie noordelijke provincies.


Klik hier voor details van de 16.7 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten