vrijdag 10 maart 2023

Jan Mein


Zo zag de gemeenteraad van Vlagtwedde er honderd jaar geleden uit. In het midden burgemeester Jan Buiskool. Die man met zijn lange baard is sociaal democraat Jan Mein. 

Democratisch Dagblad 22 -10-1928

Hij was één van de oprichters van de S.D.A.P. in Vlagtwedde. Hij was meer dan 25 jaar voorzitter van de plaatselijke afdeling en zat een tijdje in de gemeenteraad. In 1928 was hij de oudste afgevaardigde op het partijcongres. 


Jan werd geboren op 19 juli 1865 te Westerlee, gemeente Scheemda. 


Hij trouwde op 23 april 1892 in Vlagtwedde met Geertje Veldhuis. Jan en Geertje kregen drie kinderen, Jantje, Aiko en Roelfien (zij werd slechts 3 dagen oud). 

De Boerenleenbank had ook zitting in de Schoolstraat te Vlagtwedde, "ten huize van" J. Mein voor het uitbetalen, bijschrijven en ontvangen van renten over 1923 (aldus een advertentie in de krant). Koopman Mein had ook een winkel. Hij verkocht o.a. koffie, bijenkorven en was "commissionair" voor (kunst)mest. Daarnaast bemiddelde hij bij de verkoop van paarden en de koop/verhuur van woningen, boerderijen en grond. Hij deed ook in landbouwverzekeringen. Deze alleskunner was ook bedreven in het kweken van vruchten en behaalde daarmee in 1927 de 1e prijs op de landbouwtentoonstelling in Vlagtwedde. Ook was hij lid van de "Veilingvereeniging Winschoten en omstreken", voorzitter van de "Bond voor Staatspensioneering Vlagtwedde" en lid van de commissie "Noodwet Ouderdomsvoorziening". Mein had ook zitting in het bestuur van de landbouwtentoonstellingscommissie.


Jan overleed te Vlagtwedde op 27 januari 1951 op 85 jarige leeftijd.


Jan is op 1 februari 1951 begraven op de begraafplaats in Veele.


Het graf van Jan en Geertje.


Jans jongere zus was de bekende streekroman-schrijfster Trijntje Wijnholds-Mein. 


Zij schreef diverse boeken in de streektaal, zoals "Aan de Waal'n van 't oldaip". 


Ik kwam er achter dat Jan en Trijntje Mein en ik in Jan Harms op 't Eemsingh te Weende dezelfde voorvader hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten