donderdag 2 maart 2023

Rondje Natuurbegraafplaats

 

Vandaag heb ik vanaf het gemeentehuis in Sellingen een wandeling gemaakt over de natuurbegraafplaats van Laude. Ik begon mijn wandeling om precies 12.00 uur. Echter de klok van het gemeentehuis gaf 14.35 aan. Deze klok loopt vast niet te snel. Zal wel stuk zijn of langzamer lopen in een Cittaslow gemeente 😆


In de gemeente Westerwolde is dit jaar tijdens de jaarwisseling voor 14.000 euro aan schade aangericht 🙁


Wat een kast van een woning.


Welke visboer heeft nu zijn eigen plein ?


Op de uitkijk


In het Gronings ken ik de Kiepkerel en in het Duits de Kiepenkerl. Deze marskramer ging met zijn koopwaar op de rug langs de huizen. Maar een Kiepenkeerl restaureert dus meubels 😆


Een sloot vol eendenkroos


Jammer dat er mensen zijn die tuinafval in de natuur gooien. 


Een jong berkenbosje.


De oude reus is gesneuveld.


Bij Agroforestry worden bomen en struiken gecombineerd met éénjarige gewassen.


De tuin van Rustpunt Sellingen met de prachtige ijsvogel die is gemaakt door kettingzaagkunstenaar (carving) Albert Broekema.


De Zuidveldsluis in het Ruiten Aa kanaal.


Weet de gemeente nu echt niet dat het het Ruiten Aa kanaal is i.p.v. Ruiten A kanaal. Op het bordje er onder van het waterschap staat het wel goed.


In het kader van de vaarrecreatie werd de vaarweg Ter Apel - Bourtange in de jaren tachtig weer toegankelijk gemaakt. Een klein deel van het geld moest worden besteed aan kunst. Daarom staat bij iedere sluis op de route een roestige paal met aan de noordkant een roestvrijstalen plaat. Je ziet dat de roestige paal is opgebouwd uit etages. Bij iedere sluis in noordelijke richting is de paal 1 etage lager (symbool sluis stroomafwaarts). De roestige paal is het ruige landschap van het gebied rond 1900. Daarna kwam de kanalisatie van Westerwolde. Het Ruiten Aa kanaal was in 1920 voltooid. De roestvrijstalen plaat stelt de kanalisatie in het ruige landschap voor. De lengte van de paal - 8.85 meter - heeft een relatie met NAP hoogte. Iets noordelijker ligt het hoogste natuurlijke punt van de provincie Groningen. De Hasseberg is ruim 14 meter hoog.


Happy Stones bestaan dus nog steeds !


Voor een eeuwigdurende rustplaats in de natuur van Westerwolde ga je naar Natuurbegraafplaats Laude.


Op het terrein is veel oude stormschade. Ze zijn dan ook druk met kettingzagen bezig om het terrein te fatsoeneren.


Mooie combinatie van mossen en zwammen.


Het gehucht heet Laudermarke
Is Laudermarkenweg dan wel logisch of ligt Laudermarkeweg meer voor de hand ?
O ja ... die vervelende rupsen worden binnenkort ook weer actief.


Het helofytenfilter zit vol watervogels.


Het vlonderpad achter camping De Slangenborg wordt binnenkort vervangen. Het pad is daarom gedurende enkele weken afgesloten.


Deze boer uit Wessingtange was gewasbeschermingsmiddelen aan het sproeien. Toen hij mij zag stopte hij voor mijn veiligheid met zijn werkzaamheden en stapte met zijn zoontje uit de cabine voor een praatje. Toen ik al lang en breed weer uit het zicht was hervatte hij zijn werkzaamheden.


De Ruiten Aa bij Ter Borg.


Eén van de vele vistrappen in de Ruiten Aa.


Bruggetje over de Ruiten Aa.


Toen ik langs deze woning liep zag ik een kunstwerk in de tuin staan. Toen moest ik denken aan een voorval uit 1890. In deze villa woonde toen Geertruida Maarsing, de weduwe van Wubbe Alberts Harding. In 1890 had zij al beelden in de tuin staan. Iets bijzonders voor die tijd. Deze beelden werden vernield. Hiervoor werden Lambertus Wijnholds en Okke Engelkes (vader van de beroemde schaatser Lute) uit Wessingtange opgepakt. Ondanks het feit dat ze werden mishandeld door de rijksveldwachter en de Marechaussee bleef het tweetal ontkennen.


Deze mishandeling werd een rechtszaak tegen de rijksveldwachter en de Marechaussee. Beide ambtenaren kregen een gevangenisstraf opgelegd.


Om 15.00 uur was de maan al goed te zien.


Toen ik weer in de Parel van Westerwolde was werd ik herinnerd aan het feit dat ik 15 maart het voorrecht heb om te stemmen op Provinciale Staten en het Waterschap. Bij thuiskomst kwam ik er achter dat Landgoed Bourtange vanzelfsprekend niet in Bourtange wordt gerealiseerd maar in Sellingen.


Op de hoek Westerkamp - Beetserweg staat een gedenkplaat ter nagedachtenis aan Lammert Huizing.  Lammert bood in de oorlog onderdak aan een Joodse familie en werd opgepakt, afgevoerd naar Neuengamme en overleed daar in 1944.


De struikklimop vol in de vrucht.


Misschien moet de wethouder toerisme eens actie ondernemen v.w.b. de bebording van fietsroutes.


Klik hier voor details van de 14 km lange wandelroute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten