zaterdag 19 augustus 2023

Volendam

Na Hoorn heb ik nog een bezoek gebracht aan Volendam. Van het bezoek aan het Volendams Museum heb ik een afzonderlijke blog gemaakt.


Aan de gevel van een pand hangt een informatiebordje over Hein Schilder "Madoet". Klik hier om meer te lezen over de verdiensten van Madoet.


De E-Chopper is populair bij toeristen.


Op 1 januari 2001 ging het mis op de 1e verdieping van dit pand. Bij het drama in café 't Hemeltje kwamen 14 jongeren om het leven en velen raakten gewond. In overleg de belangenvereniging van Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam heeft het pand een nieuwe bestemming gekregen. In Experience Volendam ga je met de nieuwste techniek terug naar 1916.


Een Princess 64 is een snelvarende polyester motorjacht. Het schip is voorzien van een Europees scheepsidentificatienummer (ENI 03800581). De brandstoftank heeft een inhoud van 3500 liter. 


VOC schip De Utrecht is een replica van de bekende statenjacht uit de Gouden Eeuw.


Restaurant De Koe opende in 1922 de deuren. De zaak wordt nu gerund door Pieter "Peterolie".


Hotel Spaander is een beleving sinds de 19e eeuw.


De VissermanDe Bap  en 't Ootje zijn gemaakt door kunstenaar Jans van Baarsen.


Ik heb Jan Smit ook gezien in Volendam 😀


Tenslotte heb ik de begraafplaats naast de Sint Vincentiuskerk bezocht en heb daar met diverse inwoners van het dorp gesproken. Omdat iedereen op deze begraafplaats begraven wil worden was er ruimtegebrek. Ze begraven hier drie boven elkaar, vandaar die drie korte dekstenen. Familiegraven zijn niet mogelijk en na 13 jaar worden de graven geruimd.


In Volendam zijn veel mensen met dezelfde achternaam. Daarom hebben de mensen een bijnaam tussen haakjes op het graf staan. Aan de muur van Zorgcentrum Sint Nicolaashof (aan de zijde van de Sint Gerardusstraat) hangt de plaquette "Van wie bin jij 'r ien ? ". Daarop staan tientallen bijnamen.


Begraafplaatskat Tommy.


Ooit was hij de 1e Volendammer in het Nederlands elftal. Gerrie Mühren speelde o.a. bij Ajax.


Op de begraafplaats staat een monument voor de slachtoffers van de cafébrand met de volgende tekst:

01-01-01 

Dat fatale moment 
in die helse nieuwjaarsnacht, 
heeft onbeschrijfelijk leed 
in ons leven gebracht. 
Zoveel plannen, zoveel energie, 
zoveel jong geluk. 
In één klap waren al hun dromen stuk. 
Door gemakzucht en nalatigheid, 
zijn wij onze kinderen en daarmee 
de vreugde van het leven kwijt. 
Met die pijn en het gemis 
zullen wij moeten leren leven, 
in de hoop dat ons daarvoor 
de kracht zal worden gegeven ! 
In liefdevolle herinnering aan....

De 14 slachtoffers liggen bij elkaar op een speciale plaats op de begraafplaats. Deze graven worden - in tegenstelling tot de andere graven - niet na 13 jaar geruimd.


Vanzelfsprekend werd er ook een uitzondering gemaakt voor de twee MH-17 slachtoffers uit Volendam. Cor was zanger van de Volendamse band Vast Coutenance. Voor Cor en Neeltje is een documentaire gemaakt. Klik hier om deze te bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten