woensdag 16 augustus 2023

Trekvogelpad Gaasperplas - Weesp

Vandaag heb ik mijn laatste gedeelte van het Trekvogelpad gelopen. Ik liep vandaag van metrostation Ganzenhoef in Amsterdam naar station Weesp.


Onderweg kwam ik langs de Fotoacademy


Het beeld Mama Aïsa (moeder aarde) in de Bijlmer is gemaakt door Chaim Oren.


Op zondagavond 4 oktober 1992 vond hier de Bijlmerramp plaats. Ter nagedachtenis is hier een groeiend monument. Centraal staat de "Boom die alles zag", het monument met de namen van de slachtoffers, het mozaïektapijt, de Pa Sem Brug en een fontein op het inslagpunt. Van de ramp werd een 5-delige docudrama gemaakt dat onder de naam Rampvlucht in 2022 op TV werd uitgezonden.


Een informatiebordje bij de Pa Sembrug. Pa Sem werd in 1992 landelijk bekend nadat hij tijdens de Bijlmerramp een tienjarig jongetje het leven redde. In de Dramaserie Rampvlucht werd Pa Sem gespeeld door Kenneth Herdigein.


Djame Masdjied Taibah Moskee is ontworpen door Paul Haffmans.


De route rondom de Gaasperplas was iets verlegd in verband met het Reggae Lake Festival.


Een groot deel van de wandeling ging door de Gaasperzoom. Op een paar koeien, ganzen en veel blauwe reigers na heb ik niet veel dieren gezien.


De grote groene sabelsprinkhaan.


De huizen aan de bochtige weg Gein-Noord staan pal langs de smalle weg. Auto's kunnen elkaar daar niet passeren (soms is er een passeerstrook). Er komen veel recreatieve fietsers langs. Als ik afga op dit bord komt er regelmatig een fietser op de motorkap.


Op de plek van de algemene begraafplaats in Driemond stond vroeger buitenplaats Huize Driemond. Het Verzets- en bevrijdingsmonument op de begraafplaats draagt een sjerp met de tekst:  "Adopteer een monument".


Op de hoek Amsterdam Rijnkanaal - Smal Weesp zit volgens mij een aap op de uitkijk.


In de Smal Weesp lag voor een kapitaal in het water.


Korenmolen 't Haantje in Weesp is gebouwd in 1820.


Villa Casparus is in 1901 gebouwd in opdracht van Casparus van Houten Jr, eigenaar van de cacaofabriek. Nu is het een appartementencomplex.


De Sint Laurentiuskerk en de Grote of Sint-Laurenskerk.


Het oude stadhuis van Weesp is gebouwd tussen 1772-1776 en is ontworpen door Jacob Otten Husly. In het gebouw is nu Museum Weesp gevestigd.


In het bestuursgebouw werd ook recht gesproken. Vandaar het beeld van Vrouwe Justitia.


Het interieur van het gebouw.


Eén van de vertrekken van het museum is ingericht voor chocolademaker Van Houten. Wat de mensen in het museum niet wisten was het feit dat Van Houten aan de Lageweg in Wedde in 1952 een fabriekje opende. Begin jaren zeventig stopte Van Houten in Wedde en werd het pand gebuikt als Koekjesfabriek. Thans is in het pand een gezondheidscentrum gevestigd.


Het gedicht Denkend aan Weesp (gebasseerd op het gedicht van H. Marsman).


Het eerste porselein dat ooit in Nederland werd gemaakt komt uit Weesp. Weesper porselein krijgt dan ook bijzondere aandacht in het museum.


Vervolgens met de trein via Amsterdam CS terug naar Koog aan de Zaag. In de IJhaven - nabij Amsterdam CS - lag de Jewel of the Seas. Het cruiseschip is tussen 2002-2004 gebouwd bij de Meyer werft in Papenburg. 


Ik ben even met de veerpont naar Amsterdam Noord geweest voordat ik weer op de trein ben gestapt naar Koog aan de Zaan.


Klik hier voor details van de 15 km lange wandelroute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten