zondag 10 oktober 2021

Westerborkpad Nunspeet - 't Harde

Wat een prachtige zonsopkomst. Weer een mooie dag om het Westerborkpad te lopen.


Vandaag ben ik van het Veluwetransferium in Nunspeet naar het station van 't Harde gelopen.


In dit mooie pand uit 1900 is Drieklomp Makelaars gevestigd.


Daarom wil ik nooit meer een dubbele woning.


Een deel van "Meisje in museum" van Rob Lamper. Het emaillewerk op paneel is te koop voor 195 euro.


Nunspeet werd op 19 april 1945 bevrijd door de Canadezen. Ten behoeve van het 100 jarig bestaan van het regiment Lord Strathcona's Horse (Royal Canadians) werd deze gedenksteen geplaatst.
 

Het oude gemeentehuis van Nunspeet werd in 1851 gebouwd op initiatief van burgemeester Campegius Lambertus Vitringa.


Het oorlogsmonument in Park 40-45 in Nunspeet.


Het standbeeld van F. A. Molijn. François Adriaan Molijn (1853 - 1912) was een 19de eeuws industrieel met oog voor sociale kwesties. Ben van Wendel de Joode schreef een boek over Molijn. Het kunstwerk is gemaakt door Nicolas Dings.


Imagine lijkt mij een leuke voorstelling. 


Vervolgens heb ik een bezoek gebracht aan de Algemene begraafplaats Nunspeet Oost. Op deze begraafplaats tref je Nederlandse oorlogsgraven aan en van het Gemenebest. Als "Grunneger" valt mijn ook op Hilbrand Johannes Baar, geboren te Haren (Gr.) op 12 augustus 1924 en gefussileerd op 2 maart 1945 te Varsseveld. In 1942 ging hij als infiltrant naar de beruchte politieopleiding in Schalkhaar en deed hij klusjes voor het verzet. Na een tijdje ging hij voltijds aan het werk voor de verzetsgroep Hulshorst-Hierden. Klik hier voor meer info.


De overlijdensakte


Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland binnen. Dienstplichtig sergeant luchtschutter Gerrit Hagen uit Nunspeet kwam die dag in luchtgevecht met 5 Duitse jachtvliegtuigen. De Douglas DB-8A/3N waarin Hagen zat werd in brand geschoten. Het toestel is neergestort bij Voorschoten. Gerrit Hagen kwam hierbij om het leven en was dus één van de eerste slachtoffers van de oorlog.


Cenotaaf bij oorlogsgraven Gemenebest. Een cenotaaf is een grafteken dat al sinds de klassieke oudheid wordt opgericht ter nagedachtenis aan overledenen van wie het stoffelijk overschot elders verkeert of onvindbaar is.


De oorlogsgraven van de Gemenebest.


Na een bezoek aan de begraafplaats ben ik de natuur in gedoken.


Onderweg moest ik nog wel een keertje een drukke weg over. De wandelgids en de GPS route waren op dit punt niet actueel, gelukkig de markering wel. De rotonde wordt zo te zien gesponsord door Stella fietsen uit Nunspeet.


Vluchtoord Nunspeet heeft betrekking op de 1e wereldoorlog. In oktober 1914 werd in een maand tijd een barakkenkamp gebouwd om 13.000 vluchtelingen te huisvesten.


Vanuit het bos loop je een enorme zandbak in. Zandverstuiving De Zoom


Hier kan je ook mooi met een RC auto Parijs-Dakar nabootsen. Je ziet de auto boven het duo wel 3 meter door de lucht springen.


Outdoor Lasergamen is in samenwerking met de genietroepen van de landmacht ontworpen en ontwikkeld.


Vitens pompstation De Heare bij 't Harde.


Herfstbeelden


Mag ik een pasfoto ?


Een Burton is eigenlijk een bouwpakket op de carrosserie van een Citroen 2 CV.


Klik hier voor details van de 13.7 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten