zondag 18 oktober 2015

Herfstvakantie dag 2 - Garanča

Vanmorgen ben ik vertrokken vanuit Oranienburg naar WohnmobilPark-Berlin Alt Tegel. Vanuit Alt Tegel zit je met het openbaar vervoer in 15 minuten midden in het centrum van Berlijn. Om de paar minuten komt er wel een trein, metro of bus langs en voor 6,90 euro mag je de hele dag onbeperkt reizen. Dus een mooie uitvalsbasis voor de komende vijf dagen.


Onderweg na de U-bahn kwam ik langs Tierfriedhof Pfötchenhain.


Met de U6 ging ik van Alt Tegel naar Bahnhof Friedrichstrasse. Dit station werd in 1882 geopend. In de koude oorlog schreef dit station, met daarachter het Tränenpalast, geschiedenis.


Voor- en tegenstanders van het regime in Syrië demonstreren in de middenberm van Unter den Linden. De Polizei staat tussen beiden groepen.


Aanhangers van The Syrian Revolution in Europe protesteren met vlaggen van de Vrije Syrische Republiek voor de Russische ambassade tegen Assad en de steun die Poetin hem geeft.


De Branderburger Tor is de plaats waar de meeste mensen op de foto worden gezet of zichzelf al-dan-niet met behulp van een selfiestick op de foto zetten.


Iedere zondag is er tussen 12 en 13 uur voor de Branderburger Tor een Meditation.


Veel gidsen nemen je aan de hand van oude foto's mee door de stad.


Polizei Fahrradstaffel Berlin Mitte boekt succes. De proef loopt nu 15 maanden en er zijn 44% minder ongevallen, aldus een persbericht van Der Polizei


Alsof er niets gebeurd is zeggen ze bij Volkswagen Think New.


Op de Kunstmarkt am Zeughaus was het zoals altijd erg druk. Ik liep aan het begin van de markt mijn buren Wiena en Jan Albert de Vries tegen het lijf en 50 meter verder op KNWU/KNSB microfonist Andries Nieuwenhuis.


Op muziekgebied is er in Berlijn ook altijd wat te doen. Naast Klezmer in kleine zaaltjes heb je ook grote open air bijeenkomsten. Volgend jaar juni kan je Ozzy Osborne nog een keer bewonderen met Black Sabbath. Hun afscheidstour is in de Waldbühne.


Naast het openbaar vervoer kan je Berlijn ook verkennen met de fiets, Trabi Rikscha of boot. Zelf heb ik een paar jaar geleden in 2 dagen de Berliner Mauerweg gefietst. Dat moet je eigenlijk gewoon doen om deze mooie stad en de geschiedenis daarvan te ervaren. Voor 12 euro per dag kan je in iedere straat wel een fiets huren.


Ligt deze zwerver naar zijn met zand spelende dochtertje te kijken ?


Naast veel mussen komen nu ook de spreeuwen op de terrassen op Alexanderplatz af om voedsel te halen.


Een spreeuw ging zelfs met een kippenpoot aan de haal.


Oud Berlijns restaurant vol foto's van vroeger.


In 1950 werd het Berlinder Stadtschloss door de DDR opgeblazen en kwam daarvoor in de plaats het Palast der Republiek. In 2008 werd Erics Lampenladen (spotnaam), dat vol asbest zat gesloopt. Nu zijn bouwvakkers druk bezig om een nieuw Stadtschloss te bouwen. 


Bij het 200 jaar oude Konzerthaus Berlin op de Gendarmenmarkt is zo te zien iets belangrijks te doen.


Ze gaan zo dadelijk de Duitse muziekprijzen uitreiken.


Koppel na koppel komen uit een SuperB van hoofdsponsor Skoda en wandelen over de rode loper naar het Konzerthaus. De in Riga geboren Mezzosopraan Elīna Garanča met de Oostenrijkse acteur Fritz Karl. De Bulgaarse sopraan Sonya Yonsheva samen met de Venezolaanse dirigent Domingo Hindoyan. Sommigen komen met hun moeder en weer anderen krijgen begeleiding van een meneer van de organisatie.


Het was een bijeenkomst van wereldtoppers. Onder hen de excentrieke Amerikaanse organist Cameron Carpenter, de Russische sopraan Aida Garifullina met muziekbaas Frank Briegmann, de Weense klarinettist Andreas Ottensamer, de Britse violist Daniel Hope, Roter Teppichfrau Nadine Trompka en televisiepresentator Cherno Jobatey. Heeft de roddelpers geen belangstelling, dan maak je toch gewoon een selfie.


Elīna Garanča is een van de winnaars en deelde handtekeningen uit aan het publiek.

Klik hier voor meer blogs van mij over Berlijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten