maandag 12 oktober 2015

GRUS GRUS

Vanochtend heb ik even een rondje rondom Wedde gemaakt.


Het was vanochtend, droog, zonnig maar wel koud en winderig. Mooi weer voor de boeren om hun akkers te bewerken. De ene haalt het mais of de laatste snit gras van het land, de andere zaait of bewerkt alvast zijn land voor de winter,


De buizerd zat op de uitkijk. Muizentijd !


Er zaten op diverse plaatsen ganzen, waaronder kolganzen.


De molen in de Wedderbergen


Via de kraanvogelsite van de Bund Diepholzer Moorniederung zag ik dat er al een behoorlijk aantal kraanvogels rondom Diepholz waren gesignaleerd.


Via een oproep op FB had ik binnen een half uur 3 liefhebbers, te weten Hilvert Huizing, Henk IJzer en Dick Meijer om mee te gaan richting Diepholz. Hilvert wist met behulp van een selfiestick een groepsfoto te maken met zijn Iphone.


Aangekomen in Diepholz werden we welkom geheten.


Rijdend op een drukke weg zagen weg de eerste groep van enkele honderden kraanvogels. Het was niet veilig om daar te stoppen. Het was de grootste groep die we vandaag hebben gezien. De eerste kraanvogels die we op enkele honderden meters konden benaderen was dit trio.


Een foeragerende groep op een akker rondom Wagenfeld.Klik op bovenstaande video voor beelden van foeragerende kraanvogels 


Een trio in vlucht.


We kwamen ook een kudde Diepholzermoorschapen tegen. Deze schapen zijn herkenbaar aan de blauwe vlek op de rug.


De vogels foerageren overdag in een straal van 25 km rondom hun slaapplaats, maar tegen de avond zoeken ze hun slaapplaatsen in het moor weer op. Vanaf de uitkijktoren kan je de groepen op weg naar hun slaapplaats zien overvliegen.


Zelfs de kerstman zag ik vanaf de toren incognito voorbij rijden met zijn toeter om de fiets.


Tegen het vallen van de avond zoeken de kraanvogelgroepen hun slaapplaatsen weer op.

Vorig jaar was ik drie weken later in Diepholz en ook een hele dag. Toen waren er veel meer gewassen van het land en dus ook veel meer kraanvogels te zien. Klik hier voor de foto's van vorig jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten