donderdag 22 oktober 2015

Herfstvakantie dag 6 - Spymuseum


Vanochtend heb ik Friedhof Tegel Am Fliesstal - de begraafplaats tegenover het WohnmobilPark-Berlin - bezocht. Hier kwam ik het graf tegen van Kurt Megelin. Kurt was een verzetsstrijder bij de Widerstandsgruppe "Roter Stoßtrupp". Zij gaven het gelijknamige verzetblad uit.


Ik ben vanuit Alt-Tegel met de U6 naar Wedding gereisd. Als je uit de metro stapt kom je in de wereld van Bayer terecht. Op straat kom ik een stalletje tegen met avocado's, mango's en gember. Eén vraag blijft mij bezighouden. "Waarom is het knippen van een vrouw 10 eurocent duurder ? 


Op de buitenbaan van het Erika Hess ijsstadion waren twee jonge meisjes hard aan het trainen. Gaat één van hun in de voetsporen treden van Katarina Witt ?


De BAM was heel nadrukkelijk in Berlijn aanwezig.


Op het terrein van Beach Berlin is een klimpark met de naam MountMitte aangelegd.


Het bezoekerscentrum en het documentatiecentrum Berliner Mauer aan de Bernauer Strasse.


De muur met daar achter "Die Todesstreiffen". De Signaalzone en een monument met afbeeldingen van de slachtoffers van de muur.


Het "surreales museum design Panoptikum für industrielle objekte"


De Bundestag staat bijna altijd van de voorzijde op de foto. Rechts onderaan op de foto, langs het water de kruisjes voor slachtoffers van de muur.


Wat zou er in Mall of Berlin te doen zijn ? Een openbare modeshow dus !


Op 19 september 2015 werd Spy museum Berlin geopend. Tijd voor een bezoekje.


De wonderlijkste zaken kwam je er tegen. Zoals film- en afluister apparatuur in een BH.


Je kwam overal camera's, wapens en afluisterapparatuur in tegen. Bijvoorbeeld een KGB-camera in een lijmstift, een pistool in tabakspijp van de Britse geheime dienst SOE, een KGB Gas-pistool, de Russische sigarettencamera, geheimschriften in een boek, een walnoot of een knoop en afluisterapparatuur in schoenen of een schaakbord. En naast een shop kwam je natuurlijk ook alles van 007 - James Bond - tegen.


Nog meer afluisterapparatuur, sleutelvervalsers en dodelijke wapens, zoals een paraplu, waarmee de dissidente schrijver Georgi Ivanov Markov werd vermoord.


Aan de Erna Berger Strasse staat een herbouwde "Wachtturn" van de DDR-Grenztruppen.


Bij KaDeWe werd nog volop gewinkeld.


Overal werd op de billboards het afscheidsconcert van de Puhdys aangekondigd. Deze DDR rockband werd in 1969 in Oranienburg opgericht.Bij het Neues Kranzlereck zijn ze al in kerstsfeer.


Voor ik weer naar de camper ging heb ik bij het gastvrije Ristorante Luardi genoten van een heerlijk diner met een prima glas rode wijn.


Klik hier voor detail van de wandeling

Klik hier voor meer blogs van mij over Berlijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten