vrijdag 19 januari 2024

LPG-tank weer vol

 

Ik heb vandaag een 14 km lange wandeling rond Stadskanaal en Nieuw Buinen gemaakt. Ik begon mijn toch bij de Onstwedderweg. In de wijk Waterland was de jeugd nog aan het spelen op het ijs.


Museumspoorlijn STAR.


Jammer dat de draaischijf niet wordt onderhouden. De bomen groeien er al bovenuit. Van de STAR had ik meer historisch besef verwacht.


Het een "vrij dom streekje" of is het "Vrijdomsstreekje". In april 2020 heeft D66 raadslid Klaas Pals daar schriftelijke vragen over gesteld. Volgens de VVD was het een "vrij dom streekje" van Pals.
 

Villa de Beuk is een rijksmonument aan de rand van het centrum van Stadskanaal. De voormalige directeursvilla is gebouwd in 1905. In de jaren zeventig zat in het pand jeugd- en jongerencentrum Rajakimoes. Het pand werd door drugsgebruik en overlast in 1981 gesloten.


De naastgelegen houtloods uit 1890 behoord oorspronkelijk bij de villa en is eveneens een rijksmonument. Op oudejaarsdag 2023 legde een brand de loods in as.


Vervolgens mocht ik gastvrij genieten in de gemeente Borger-Odoorn.


De ZeeuwMeeuw van Jef Depassé zit al jaren lang op het muurtje van het Zeelandstreekje.


Het fietspad van Drouwenermond naar Nieuw Buinen lag nog vol sneeuw.


Hector heeft de LPG-tank van de Pontiac Bonneville ook weer vol.


In het park van Nieuw Buinen werd veel gewandeld en de kinderen waren druk op de heuvel met hun sleetje.


De Glasblazer in 1974 gemaakt door Onno de Ruyter herinnert aan de glasindustrie in Nieuw Buinen. Tussen 1838-1967 stonden hier 2 glasfabrieken.


Toen Philips naar Stadskanaal kwam dicteerde het bedrijf (gemeente Onstwedde moest gemeente Stadskanaal worden), een vliegveld was een must en ga zo maar door. Toen Philips sloot Dideldom had vervuild met zware metalen en halfgeleiders goedkoper kon produceren in China sloot het bedrijf de vestiging in Stadskanaal. De gemeente Stadskanaal kocht het terrein in 2014 voor 1 Euro. Ook het terrein was behoorlijk verontreinigd. Uiteindelijk dragen de Nederlandse burgers de kosten. Bestuurders kozen altijd voor werkgelegenheid ten koste van alles. Handhaving was steeds beneden de maat. Kijk naar ESD, Tata Steel, Chemours en niet te vergeten de NAM.


Ik lees zojuist op RTV Noord dat een topambtenaar zelfs toezichthouder onder druk heeft gezet.


Rijksmonument 't Hofje is in 1938 aangelegd als een complex bejaardenwoningen. Het is ontworpen - in stijl van de Delftse school - door gemeentearchitect Jacob Meinen.


Het Julianapark werd in 1937 aangelegd met behulp van de werkverschaffing
Bij de toegang tot het park staat het Veteranenmonument, gemaakt door Willy Oosterveld uit Veele en studenten van het Noorderpoort college. De monumentale muziekkoepel werd in 2011 door brand verwoest en is herbouwd. Bijzonder is ook de gebogen berceau van beuken,  In 1949 werd in het park een grote kei als oorlogsmonument geplaatst. De 18.000 kg zware zwerfkei is afkomstig van een perceel landbouwgrond in Veenhuizen (Gron).


Deze middelbare school in Stadskanaal is genoemd naar Ubbo Emmius.


Een foto van vandaag van een beeld zoals het er 100 jaar geleden waarschijnlijk uitzag. Een klein dorpje met lintbebouwing en een in opdracht van de stad Groningen gegraven kanaal (vandaar Stadskanaal) vol met vrachtschepen. Toen voornamelijk voor het vervoer van stro, aardappelen en granen. Voor die tijd was turf het hoofdproduct.


De Eurobrug in het centrum van Stadskanaal. Boven op de brug staat een tekst van Ede Staal. Als de brug omhoog staat is deze tekst te lezen:

Wat moakt het oet

Woar ik geboren bin, woar ik de mensen ken
Dat is mien Grunningerlaand, doar aan de woaterkaant
Woar ie de woorden heuren, dij joen gedachten kleuren
De ziel van elk verhoal
Joen aigen toal


Bij de Eurobrug staat De Krinkiespijer van kunstenares Toos Hagenaars en de Turven Tronen van Hans Mes.

Aan het einde van de wandeling heb ik nog een lekker bakkie thee gedronken bij Moniek Laarman van lunchcafé Mokka's.


Klik hier voor details van de 14 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten