zondag 7 januari 2024

Hünenweg Haren - Groningen


Vandaag heb ik de etappe HarenGroningen van de Hünenweg gelopen. Overal is de markering op een gele achtergrond behalve de etappe van Haren naar Groningen. Ik vind dit vreemd.


Ik begon mijn wandeling bij de "Hondenbar".


Korenmolen De Hoop in Haren is een stellingmolen uit 1843.


Op het Raadshuisplein staat een carillon met het oude gemeentewapen van Haren (nu gemeente Groningen). Het gemeentewapen van keramiek is gemaakt door Anno Smith. Het gebied wordt in de loop van dit jaar heringericht. Het Everzwijn van Bastiaan de Groot en De Bron van Jon Gardella krijgen vast wel weer een plaatsje.


De Nicolaaskerk van Haren is gebouwd in de 13e eeuw.


Het Centrum voor Kunst en Cultuur 't Clockhuys is gehuisvest in de oude openbare lagere school, gebouwd in 1927. Het pand in de Amsterdamse schoolstijl is ontworpen door Jacobus Barend Fels.
 

Het graf van Jacob Venema op de hervormde begraafplaats Haren-Onnen. Jacob was rangeerder bij de NS. In het kader van de Arbeitseinsatz kwam hij terecht in de fabriek van Henschel nabij Kassel. Hij overleed op 21 jarige leeftijd in het aldaar gelegen kamp Mönchehof (Arbeitslager Schäferberg) aan algehele uitputting. In 1951 is zijn lichaam overgebracht van de kampbegraafplaats naar de begraafplaats in Haren.


t Huis de Wolf aan de Rijksstraatweg werd in 1892 gebouwd naar ontwerp van architect Sybren Bakker.


In Huize Hemmen houdt stichting Koninklijke Kentalis kantoor. Dit is de opvolger van het "Doveninstituut" Guyot. Doven en slechthorenden ontvangen hier taalonderwijs. Op de muur voor het gebouw is het borstbeeld van Henri Daniel Guyot (1753-1828) geplaatst. Predikant Guyot gaf als eerste in Nederland les aan dove kinderen. Het borstbeeld van Guyot werd gemaakt door Willem Valk.


Duidelijke taal.


Kantoorvilla Huize Wildervanck. Ik zou wel eens willen weten hoe ze aan die naam komen.


De begraafplaats Esserveld - aangelegd in 1924 - ligt op de grens van Groningen met Haren. Het poortgebouw is aangewezen als rijksmonument. Siebe Jan Bouma was de architect. Het Esserveld is de duurste begraafplaats van Nederland. Op de begraafplaats liggen diverse historische personen. Rechtsboven het graf van Evert van Ketwich Verschuur. Deze de oud burgemeester van Groningen werd als eerste op Esserveld begraven. Zijn grafmonument werd gemaakt door Jo de Vogel. Onderaan v.l.n.r. de graven van De Ploeg-kunstenaar Johan Dijkstra, SDAP politicus Jan Schaper (het monument is gemaakt door Willem Valk), geneesheer Synco van Mesdag (waarnaar de TBS-kliniek is genoemd) en twee van de vier rijksveldwachters die door IJje Wijkstra in 1929 te Doezum zijn vermoord. Het zijn Jan Werkman en Hermannus Hoving. 


In het verleden stond in het buurtschap Essen het Klooster Yesse.


Mysterie of Helperzoom van Will Beckers.


Het transformatorhuisje uit 1931 in de villabuurt Helpman is ontworpen door architect Siebe Jan Bouma. Bouma was een tijdje lid van Kunstkring De Ploeg. Je kan deze kunstkring per fiets ontdekken. Bij het transformatorhuisje staat het portret dat Jan Wiegers heeft gemaakt van Bouma.


Ingang Park Groenestein


Huis Groenestein werd gebouwd in 1685 en uitgebreid in 1871.


Als afronding van het project Kempkensberg kregen de bewoners van het appartementencomplex het kunstwerk Shine cadeau. Het is een ontwerp van Ronald A. Westerhuis.




Het 92 meter hoge Cruiseschip van de zuidzijde. Het kantoorgebouw is van DUO en de Belastingdienst. Het is ontworpen door United Network Studio.


De muziekkoepel in het Sterrebos is ontworpen door Siebe Jan Bouma. Hij was de vader van Tv-presentator Bob Bouma, bekend van een briefkaart op de eerste rang.


Johan Metzelaar ontwierp de Van Mesdagkliniek. In 1884 opende de strafgevangenis haar deuren. De kliniek is genoemd naar Synco van Mesdag bij wie zijn graf ik een uur geleden stond op het Esserveld.


Lekker in het zonnetje langs het Helperdiepje.


Graffiti bij zwembad De Papiermolen.


De nieuwe Papiermolentunnel onder de A7 is voorzien van StreetArt.


Deze voormalige school aan de Rabenhauptstraat werd eveneens gebouwd naar ontwerp van Siebe Jan Bouma.


Het eindpunt van de etappe ligt tegenover het Groninger museum.


Klik hier voor details van de 12.7 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten