maandag 25 december 2023

Klaasje Rotstein van den Brink

Ik ben vandaag op verjaardagsvisite geweest naar mijn broertje in Dronten. Hij is geboren op 25 december 1961. Dit is wel de bekendste kerstochtend van Nederland. Klik hier maar eens en luister goed naar het begin. Maar daar gaat deze blog verder niet over.

Onderweg naar Dronten zie je het plaatsje Zalk met zijn ruim zevenhonderd inwoners altijd liggen. 

Na het zien van het omroep Max programma Langs de IJssel met Huub Stapel had ik mij al een tijdje voorgenomen om eens langs Zalk naar Dronten te rijden. Vandaag was het zover. Het was file op de Zalkerdijk. Honderden mensen waren afgekomen op het hoge water in de IJssel. Landerijen stonden onder het water en het water klotste tegen de dijk. Maar ik kwam slecht voor 1 ding.


Ja inderdaad voor Klaasje Rotstein - van den Brink.
Wie ?

Klaasje (Klazien) van den Brink is op 13 maart 1919 te Zwolle geboren. Twee jaar na haar geboorte werd Klazien opgevoed door haar grootouders. Na het overlijden van haar grootouders kwam ze in huis bij tante Geertje. In 1942 kwam daar ook een Joodse onderduiker in huis. Zijn naam was Shmuel Samuel (Sam) Rotstein. In 1946 trouwde Klazien met Sam. Ze kregen twee dochters.

Klazien haar grootvader had haar de kennis over de natuur en de geneeskrachtige werking van kruiden bijgebracht. Klazien schreef in het Nederlands en in het dialect een aantal boeken. 

Haar voorliefde voor het dialect en haar kennis van kruiden maakte van haar een BN'er. Ze kwam veel op radio en TV en werd steevast aangekondigd als "Klazien oet Zalk".


In 1996 zong Klazien een duet "Jas aan, jas uit" met André van Duin.

Klazien overleed op 5 juni 1997.

Klik hier voor meer info over Klazien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten