donderdag 21 juli 2022

Herman van Velzen

In het Historisch museum van Aalten was een kleine 2e hands boekenmarkt. Als dialectliefhebber liep ik daar tegen een boek aan van naamgenoot (en ik dacht misschien wel familie) Herman van Velzen.


Bij terugkomst op de camping heb ik direct diverse bronnen geraadpleegd. Herman van Velzen bleek de pseudoniem te zijn van Frans Roes. Niks geen Van Velzen dus !


Frans was de roepnaam van Johannes Franciscus Dominicus Roes, geboren 15 maart 1902 te Gaanderen. Zijn vader was de 68 jarige landbouwer Franciscus Theodorus Roes en zijn moeder de 39 jarige Geertruida Hendrika Zaalberink. Zeker voor die tijd een behoorlijk leeftijdsverschil. Frans werd zaterdagmiddag omstreeks 15.00 uur geboren.


Horlogemaker Frans trad op 15 september 1933 in Hengelo (Gld) in het huwelijk met Gerharda Wilhelmina Besselink. Frans had alleen maar lagere school gehad en leerde het vak van horlogemaker in de praktijk.


Ze gingen wonen aan de Banningstraat 15 in Hengelo (Gld). In 1934 werd zoon Theo geboren. Maar het leven ging niet altijd over rozen. Op 28 augustus 1938 werd een levenloos kind geboren en op 16 maart 1943 stierf de 2 dagen oude Josefus Gerhardus Wilhelmus Henricus.


In juni 1940 zochten ze hulp in de huishouding. Een belangrijke voorwaarde was dat ze RK was en  "Eenigszins met koken bekend" was een prettige bijkomstigheid.


In de Tubantie van 5 augustus 1974 stond het overlijden van Frans.

 
Johannes Franciscus Dominicus Roes en zijn vrouw Gerharda Wilhelmina Roes-Besselink liggen begraven op de RK-begraafplaats in Hengelo (Gld).



In Hengelo (Gld) kwam een Herman van Velzenplein met een monumentje.


Zo'n 40 jaar lang schreef Frans voor De Graafschapbode. De bekendste figuur uit zijn verhalen was Aornt Peppelenkamp, een arme bezembinder van de Koolhovense heide. Maar Frans schreef ook toneelstukken en historische verhalen. 


Frans was dus geen familie. 

Waarom hij Herman van Velzen koos als pseudoniem zal voor mij wel een raadsel blijven.


Klik hier voor een video van Theo Roes over zijn vader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten