maandag 10 februari 2020

Schoenmaker blijf bij je leest.Beste Jesse en Esther,

2e Kamerleden hebben het recht van initiatief aldus artikel 82 van de Grondwet. Voor vrijwel iedereen is het wel duidelijk dat er iets moest gebeuren. Het kabinet heeft hiertoe inmiddels ook besloten en zal binnenkort met een beperking komen van het aantal artikelen dat mag worden afgestoken (hoofdlijn geen knalvuurwerk en pijlen meer). Dit gaat Jesse Klaver(GroenLinks) en @EstherOuwehand (Partij voor de Dieren) niet ver genoeg. Zij willen een absoluut verbod (met uitzondering van fop-en schertsvuurwerk). Hiertoe hebben ze een wetsvoorstel ingediend. (zie hierboven). Het is zoals ik hiervoor schreef hun recht. Maar als je geen verstand van zaken hebt en geen goede adviseurs op het gebied van vuurwerk dan krijg je een baggervoorstel en dat is het dan ook.

Een groot deel van het aangetroffen vuurwerk was altijd al verboden voor de consument. (o.a. vlinderbommen, nitraatbommen, cobra's, lawinepijlen en shells). Op het voorhanden hebben van dit vuurwerk staat in de Wet op de economische delicten (WED) en maximale straf van 6 jaar). Opsporingdiensten kunnen bij een aanwijzing al optreden op grond van de WED en bijzondere opsporingsmiddelen zijn geoorloofd. Daders krijgen een strafblad.

Het voorstel Klaver/Ouwehand gaat voor de strafbaarstelling naar een nieuw lid 7 van artikel 429 van het Wetboek van strafrecht. Dit zijn echter overtredingen waarom maximaal een hechtenis staat van veertien dagen of een geldboete van maximaal 4350 euro. Je krijgt geen strafblad en bijzondere opsporingsmiddelen zijn niet toegestaan. Bovendien moet er dan sprake zijn verdenking van een strafbaar feit (aanwijzing WED kan je dus eerder toepassen).

Kortom het voorstel nodigt juist uit en dat is niet wat Jesse en Esther beogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten