dinsdag 11 februari 2020

Professor Dr. Ben Feringa


Ik heb vanavond een lezing bijgewoond van Professor Dr. Ben Feringa. Nobelprijswinnaar 2016 en Elfstedentochtrijder Ben Feringa vertelde in een overvolle Meet in Bellingwolde over zijn jeugd in het Bargerveen.

Ben begon met een citaat van Ede Staal uit een boekje dat hij vorig jaar had gekregen. Je mag mij rustig in het dialect aanspreken. "Thuus proat wie ook plat, mor dan Dreins". Wat Ben niet vertelde was dat zijn bedovervader een "Grunneger" was, zoals zovelen in de omgeving van Bargerveen en Klazienaveen. Immers "onze" Willem Albert Scholten was eigenaar van diverse venen din dat gebied en haalde onder andere veenarbeiders uit Groningen. Voor zover je het nog niet weet. De vrouw van Scholten was Klaassien Sluis. Hij het Klazienaveen dus naar zijn vrouw vernoemd.
"We speelden altijd buiten en ging ook vaak stiekem de grens over. Ik had een liefde voor de natuur. Pa waarom is een klaproos rood en een korenbloem blauw ? Ik wilde alles weten. Bovendien had ik een leraar op school de zei: "ieder kind verdient tenminste één goede leraar !" Nou hij was er zon' leraar ", aldus Ben.

Nadat Ben was gepromoveerd ging hij o.a. werken bij Shell. Ja in het bedrijfsleven verdien je meer maar aan het werken met studenten krijg je meer voldoening. Dus keerde de bevlogen chemicus terug naar de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG)

Nanotechnologie is de kunst om klein te bouwen. Voor de 1e computer was de halve zaal (van de Meet) nodig om te bergen. Door Nanotechnologie kregen we bijvoorbeeld de platte TV en de smartphone. Die smartphone heeft al meer in zijn mars dan de 1e computer.

Hij deed daar onderzoek naar moleculaire nanomachines. Aan de hand van voorbeelden gaf hij aan wat de bedoeling daarvan was. Bijvoorbeeld het heel gericht toedienen van medicijnen.
We kijken ook hoe we andere brandstoffen kunnen genereren met deze technologie. Daarmee kunnen we kerosine en diesel misschien in de ban doen. En vooral de dames lieten blijken dat ze ingenomen waren met molecule waarmee ramen en zonnepanelen zichzelf gaan reinigen.

Al met al as het - ook voor mensen die niets weten van scheikunde - een geweldige avond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten