woensdag 30 juli 2014

Vakantie deel 12 - De boer op


Vandaag ben ik op de fiets naar Tubbergen geweest en heb daar deelgenomen aan een Boerenfietstocht waarbij onderweg agrarische bedrijven werden bezocht.


Het eerste bedrijf dat ik bezocht was het melkveebedrijf van de familie Sanderink in Vasse.


Naast melkvee waren er ook veel kalveren op de boerderij. Met een  roterende veeborstel werd een koe gereinigd en ontdaan van parasieten. De borstel verbetert de bloedsomloop en de huidconditie.


De melkstal


In Mander heeft de familie Lenferink een paardenrusthuis.


Ook als de paarden niet meer op de weg lopen en ze geen hoefijzers hebben is voetverzorging (bekappen/trimmen) door een hoefsmid noodzakelijk. Dit is vergelijkbaar met de pedicure in een verzorgingstehuis :-)


De aaibaarheidsfactor is natuurlijk hoog.


Henk en Betsie Weersink zijn eigenaar van een melkveebedrijf nabij Vasse.


Op het erf gaf het bedrijf Wijha voorlichting over melkwinning, stalinrichting en voertechniek.In de schuur stonden een paar koeien, de meesten liepen buiten. Tegen de avond mogen ze de melktank weer vullen.


Naast het melkveebedrijf runt het echtpaar Weersink natuurcamping De Witker en bezitten ze hooischuurappartementen en vakantiewoningen nabij het gebied Springendal.


Het vierde bedrijf dat ik bezocht was het loon- en grondwerkbedrijf van de familie Nijmeijer-Kuipers in Nutter. Ze hadden van alles wat, zoals kranen, landbouwmachines, sneeuwploegen en een bestratingsmachine. 


Het bedrijf bood ook nog koffie met een echte Twentse krentenwegge aan.


Voor de nostalgie hadden ze op de oprit een Fendt dieselross met een Rasspe maaibalk staan. Ook voor kinderen was dit een prachtbedrijf. Ze mochten op de traktoren en combines klimmen en waanden zich een ware loonwerker.


In het buurtschap Nutter kon je bij Imkerij Getkot van Jan en Ursula Nieuwe Weme de bijenvolken aan het werk zien.


Binnen kon je het slingeren van de honing zien.


Natuurlijk was er ook honing te koop.


Het laatste bedrijf dat ik bezocht was het fok- en melkveebedrijf van de familie Aarnink in Haarle. Naast melkkoeien waren er ook honderden kalveren op het bedrijf.


Op het bedrijf kon je zien dat Klaske 34 door een Lely Astronaut melkrobot werd gemolken.


Op het beeldscherm is te zien dat Klaske 34 inmiddels 4.22 minuten aan de robot staat, ze 585 kg weegt en 6,9 kg melk heeft gegeven. Ook het voer dat Klaske heeft genuttigd staat op het scherm.


Deze fietstocht werd georganiseerd door LTO Noord in samenwerking met VVV Tubbergen.
Klik hier voor details van de 26 km lange Boerenfietstocht. De "P" staat voor bedrijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten