vrijdag 28 juli 2023

Marskramerpad Den Haag - Scheveningen

Vanochtend ben ik met het openbaar vervoer vanaf de camping is Woubrugge naar Den Haag Centraal gereisd. Van daaruit heb ik de etappe Den Haag - Scheveningen van het Marskramerpad gelopen. Onderweg heb ik 5 musea bezocht. Hiervan heb ik afzonderlijke blogs gemaakt. Onder aan deze blog staan de links.


De 88 meter hoge Zurichtoren telt 19 verdiepingen en is een ontwerp van Cesar Pelli


"Teken tegen onderdrukking en vervolging van lesbische vrouwen en homoseksuele mannen waar ook in de wereld." Het beeld is ontworpen door Theo ten Have.


Voor het gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden staan de standbeelden van juristen Joan Melchior Kemper, Johannes Voet, Simon van Leeuwen, Hugo de Groot, Cornelis van Bijnkershoek en Ulricus Huber.


Het Thorbecke monument van kunstenaar Thom Puckey.




De Mauritspoort naar het Binnenhof. Het Binnenhof staat op de kop. Archeologen zijn enthousiast over de bijzondere vondsten.


Prins Willem van Oranje gemaakt door Louis Royer.


Het standbeeld van Koning Willem II van Antonin Mercie en Victor Peter.


Gedenkzuil - ten zuiden van de Hofvijver - voor het 25 jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. De zuil is het werk van Hendrik Petrus Berlage en Bon Ingen-Housz.


Raadspensionaris Johan de Wit van de in Uithuizen geboren kunstenaar Fré Jeltsema.


Het gebouw van de Raad voor de rechtspraak.


Het standbeeld van Koningin Wilhelmina is gemaakt door Charlotte van Pallandt en Sam van Embden.


Het ruiterstandbeeld van Prins Willem I is een ontwerp van Alfred-Emilien graaf van Nieuwkerke. Jarenlang was de in juni overleden Pekdemir Moes de beroemdste ijscoman. Zijn ijscokar stond met een jong meisje naast het standbeeld.


Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de koning.


Op het Lange Voorhout staat heel veel kunst zoals - Floating van Sjoerd Buisman, Kopf van Armando, The arrival of the queen van André Kruysen, Z.t. van André Volten, Animaris Modularius van Theo Jansen, Milkman van Atelier van Lieshout, She is giant van Marieke Bolhuis, Hand ohne titel van Joost van den Toorn, Poort van Carel Visser, Eva van Elisabet Stienstra, Mirroring Memories van Brigitte Spiegeler, het standbeeld van Louis Couperus gemaakt door Kees Verkade, Noeste arbeider van David Bade, Haai van Thijs Trompert en  Air van Ronald A. Westerhuis.


Het Paleis Lange Voorhout is sinds 1992 in gebruik als museum. Het museum is gewijd aan het werk van Maurits Cornelis Escher.


Het beroemde Hotel Des Indes is rond 1881 gebouwd naar ontwerp van Arend Roodenburg. De "Groten der aarde" waren hier te gast.


De Willemshof is de zetel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).


Het monument Nationale Onafhankelijkheid herdenkt de overwinning op Napoleon en de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden. Het monument is gemaakt door diverse kunstenaars.


Dit herenhuis is gebouw rond 1875 naar ontwerp van J. Noordendorp. Aan het hek voor deze Tsjechische ambassadeurswoning hangen foto's met tekst van Václav Havel.


Het Haags herdenkingsmonument is gemaakt door Appie Drielsma.


Achter het mooie hek ligt het Vredespaleis. In het bezoekerscentrum - naast het paleis - staan een paar oude stoelen.


De Wereldvredesvlam

Mozaïekbankje met vredesduif.


Aan de ingang van de Scheveningse Bosjes staat de buste van Constantijn Huygens van Arend Odé.


Stuifzand als losloopgebied voor honden.


Acht schoppen van Roel Koopman.


Het Indisch Monument van kunstenaar Jaroslawa Dankowa.


Villa Sandhaghe is gebouwd in 1907. In de 2e wereldoorlog werd het pand door de Duitsers gevorderd en werd het een hoofdkwartier van de Duitse Marine. Rondom het huis werden 4 minibunkers aangebracht en 7 meter onder de grond een commandopost.


Het Troelstra monument van kunstenaar Piet Esser.


Tussen Den Haag en Scheveningen loopt het Marskramerpad door de Scheveningse Bosjes en het rosarium Westbroekpark.


De Haagse ooievaar in de top van de bewegwijzering.


Aangekomen nabij het Kurhaus in Scheveningen kwam ik langs het beeld van Wim Kan en Corry Vonk, gemaakt door Siemen Bolhuis. Op de boulevard was iemand portretten aan het maken. Vervolgens heb ik een bezoek gebracht aan de Pier. Vanaf de Pier heb je een mooi uitzicht over de zee en het strand waar weer volop kuilen waren gegraven. Vanaf de Piertoren waren ze aan het bungeejumpen en gingen anderen met de 350 meter lange Zipline naar de boulevard met snelheden tot ruim 70 km/uur. Maar je kan natuurlijk ook gewoon ruim 50 meter boven de zee in het Reuzenrad.


De lifeguards van de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade in actie met hun Seadoo waterscooter.


Het standbeeld Dubbel van Pépé Grégoire, het AFAS Circustheater, De Doorbraak van Kees Verkade en Demasqué van Pépé Grégoire. Vanaf hier met de tram, trein en bus weer terug naar de camping in Woubrugge.

Klik hier voor details van de 12.4 km lange wandeling.

Bij terugkomst op de camperplaats was er nog een gezellige avond bij kampvuur.


Klik hier voor het Haags Historisch museum.

Klik hier voor het Mauritshuis.

Klik hier voor de Gevangenispoort.

Klik hier voor Panorama Mesdag.

Klik hier voor Beeld en Geluid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten