zaterdag 25 juni 2022

Maarten van Rossumpad Havelte - Steenwijk

Vanochtend ben ik met de fiets op de auto naar het station van Steenwijk gereden. Vandaar ben ik via de Fietsknooppunten 31 - 32 - 15 - 17 en 11 naar Havelte gereden. Voor de etappe Havelte - Steenwijk van het Maarten van Rossumpad.


Onderweg naar Havelte kom ik tussen Zuidveen en Onna langs een "Leugenbankje", een bankje voor vissers, jagers en andere leugenaars.


Deze weg werd vroeger gebruikt om een dode naar zijn/haar laatste rustplaats te brengen. Een "Doodweg" kom je ook weg tegen onder de naam Helweg, Noodweg of Reeweg.


Op weg naar de toegangspoort van het Holtingerveld.


Op 8 mei 1944 werd op de Eursinger es een Amerikaanse bommenwerper van het type Boeing B-17 neergeschoten. 


De prachtige kalveren van Limousin-koeien.


Een rieten dak boven op een rieten dak zie je niet veel. Het is het ontwerp van architect Kalfsbeek moest passen binnen het beschermd dorpsgezicht/buitengebied van Eursinge (Havelte)


Een bijzonder huisnummer.


Tot 13.30 uur was het prachtig fiets- en wandelweer. Gewoon lekker in een overhemdje.


Wat heeft die pad een mooie schutkleur


Het Hunehuis kan voor de Maarten van Rossumpad-wandelaars prima als overnachtingsplaats fungeren.


De 17 meter hoge Havelterberg is een heuvel op het Holtingerveld.


Hunebed D54

Boven hunebed D53 zie je het slechte weer al aankomen.


Nog geen minuut later werd het tijd voor een regenjack.


De Genieput


Op het bord staat een opsomming van (korst)mossen, planten, libellen, sprinkhanen, dagvlinders, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren die je in het gebied kan aantreffen.


Het Holtingerveld wordt begraasd door een schaapskudde.


De wandelroute liep langs de Johannes Postkazerne in Havelte.


Een vriendelijke geit langs de weg in Kallenkote lonkte mij naar de Theeschenkerij van De Maargies Hoeve. Het was inmiddels weer droog. Een bakkie verse muntthee met monchoutaart op het terras ging er wel in na 12 km wandelen.


Maar De Maargies Hoeve is meer dan een theeschenkerij. Het is een melkveebedrijf, zorgboerderij, boerderijwinkel, kooklokaal en trouwlocatie. Trouwen doen ze achter op het terrein in het Kallenkerkje. Volgens de eigenaar het kleinste kerkje van Nederland. 


Op het nest staat een jonge ooievaar.


Op de oude begraafplaats Kallenkote is aangelegd in de 19e eeuw en heeft een bijzonder baarhuisje. Op deze begraafplaats liggen 11 gesneuvelde militairen. Ook het graf van bouwkundig opzichter Emanual Verveer tref je aan op deze begraafplaats. Emanuel was lid van het verzet en werd op 13 oktober 1944 op 35 jarige leeftijd gefusilleerd.


Wilde bosaardbeien.


Woonwijk de Nieuwe Gagels in Steenwijk.


Ook op sportief gebied heeft Steenwijk veel te bieden.


Dit rioolpomphuisje staat vast in de buurt van het honkbalveld van Fred Flintstone.


Steenwijk is een vestingstad met stadswallen en een gracht. De hekken die toegang bieden tot het wandelpad (loopt route langs) waren afgesloten. Er was geen alternatieve route aangegeven. Ik denk dat de hekken zijn afgesloten voor grazende schapen. Ik ben dus maar over de hekken geklommen.


De Vermaning uit 1848.


Het Kermis- en circusmuseum is voor onbepaalde tijd gesloten.




Lammegien Boonstra - van de Boer was van 1925 tot 1964 klokkenluidster van de Sint Clementskerk in Steenwijk. Het beeld is gemaakt door Gosse Dam.


Villa Frisia is gebouwd in 1909 naar ontwerp van architect Andries van Driesum.


In de J.H. Tromp Meestersstraat liggen t.h.v. perceel 8 Struikelstenen voor Bertha Slager en Veronika Slager. Op de website van Herinneringscentrum Westerbork staat een portret van Bertha en Veronika. Jan van Rossum schreef in zijn boek "51 portretten" een verhaal over Bertha en Veronika.

Klik hier voor details van de 18 km lange wandelroute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten