donderdag 15 april 2021

Rondje Bourtange met Henny

Vandaag heb ik met Henny de Groot vanuit Bourtange een rondwandeling gemaakt van 10.5 km langs de Wollinghuizerplas.


De Wollinghuizerbrug


Henny op de aanlegsteiger in het Ruiten Aa kanaal.


In het kader van de vaarrecreatie werd de vaarweg Ter Apel - Bourtange in de jaren tachtig weer toegankelijk gemaakt. Een klein deel van het geld moest worden besteed aan kunst. Daarom staat bij iedere sluis op de route een roestige paal met aan de noordkant een roestvrijstalen plaat. Je ziet dat de roestige paal is opgebouwd uit etages. Bij iedere sluis in noordelijke richting is de paal 1 etage lager (symbool sluis stroomafwaarts). De roestige paal is het ruige landschap van het gebied rond 1900. Daarna kwam de kanalisatie van Westerwolde. Het Ruiten Aa kanaal was in 1920 voltooid. De roestvrijstalen plaat stelt de kanalisatie in het ruige landschap voor.


Wollinghuizerplas


Fietspad langs het Ruiten Aa kanaal.


Gekscherend noemen veel streekgenoten dit de totempalen van Westerwolde. Het zijn officieel de "Wachters" gemaakt door Magda Lagerwerf.


Kuifeenden. voorop het vrouwtje met daarachter 2 mannetjes.


De akkerbouwers hadden het druk op het land. Ze waren overal bezig met bemesten, zaaien, poten en grondbewerken.


Het koninklijke ingang van Pepping State.


In de gemeente Westerwolde zijn nog 4 joodse begraafplaatsen. Bellingwolde, Ter Apel, Hebrecht en Bourtange. In de Maten stond vroeger ook eentje. Onbevestigde bronnen beweren dat in Ter Borg ook een Joodse begraafplaats is geweest. Tijdens onze wandeling kwamen we in Bourtange langs het graf van Baruch Abraham From (1803-1862). Deze koopman was getrouwd met Billechien Hartogs de Beer. Ze hadden 7 kinderen.


Een van de zeven kinderen was Simon. Uit zijn geboorteakte blijkt dat hij werd geboren op 31 oktober 1839, omstreeks 10.00 uur te Bourtange. Eén van de getuigen was veldwachter Bomekamp.


Zo te zien aan de straatnaam heeft aan de rand van Bourtange een kalkoven gestaan.


Plaatselijk Belang en Toerisme Bourtange had voor de paasdagen een wandelpuzzeltocht met opdrachten uitgezet. Ze hebben zeker vergeten om de opdrachten weer weg te halen.

Klik hier voor details van de 10.5 km lange wandelroute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten