donderdag 18 maart 2021

Maria kapel

Ik heb vandaag voor de zwemlessen aan nog even een rondwandeling door de Lethe gemaakt met Henny de Groot. De Lethe was een rivier in de onderwereld. Door het graven van het Verenigd- of Boelo Tijdenskanaal werd het gebied gescheiden van Bellingwolde. Hierdoor ontstond een achterstandswijk met veel smokkelaars.

We zijn onze wandeling begonnen bij de Magnuskerk in Bellingwolde. Deze kerk is gebouwd in de 14e eeuw en genoemd naar Magnus van Trani. Later is er een toren naast gezet en is er een stuk bij de kerk aangebouwd. 1n 1929 was de kerk nog wit gepleisterd. Misschien moeten we dat maar weer gaan doen. Ik vind de nepstenen naast de kloostermoppen en bakstenen een noodkijk.


Deze oude graven zijn van de in Friesland geboren landeigenaar Jacob Gijsbert Rookmaker en zijn vrouw Sieke Nicolaus Stuivenga. Het graf links is van hun kleinkind Sieko Nicolaus Rookmaker. De achterkleinzoon van Jacob Gijsbert en Sieke was Nicolaas Jacob Rookmaker. Hij was van 1913-1917 burgemeester van Bellingwolde.


Hoofdweg 256 is in 1809 gebouwd. Een jaar later kocht notaris Arnold Hendrik Koning het pand. Van 1830-1837 woonde burgemeester Harm Frediks Bregenbeek hier. De hoofdentree bestaat uit dubbele paneeldeuren met getoogd bovenlicht met vergulde leeuw.


Hoofdweg 245 werd in 1906 als villaboerderij gebouwd. In de top een driehoek waarin glas-in-lood waaronder twee beelden van de godin van de landbouw Ceres.


Kat @ Slak in de vensterbank.


De wantsen zijn uit hun winterslaap.

Veldkamps Meuln ziet er een stuk beter uit. Nu het houtwerk nog.

Deze Chevrolet C30 Silverado uit 1981 heeft een cilinderinhoud van 7439 cc.

Heeft mijn blog van 1 januari 2021 toch geholpen ? Het ziet er nu weer keurig uit.


Henny met haar vriendje bij de Redoute in de Lethe.


De aanleg van de ecologische verbindingszone in de Lethe is in volle gang. Het Waterschap Hunze & Aa's heeft de pijlschaal al aangebracht.


Een duikervangkooi.


Een nieuwe plas in de Lethe.


De meandering.

Een klein schiereilandje in het water waarop boompjes/struiken zijn gepoot.


Bij de aanleg moesten bomen plaats maken voor de geul. Om een waardevolle boom is heen gegraven.


Hier komt de verbinding met de Brualer Schloot.


Wat kan er in een week veel veranderen in de natuur.


Tijdens de wandeling vertelde ik Henny over de Maria kapel. Ik zei dat ik dit opmerkelijk vond in een gebied waar geen katholieken wonen. Ongeveer 5 minuten later vroeg een man in een bestelbusje in een Brabantsaccent of wij het Noaberpad liepen. Ik zei tegen deze man: "U bent zeker katholiek en woont hier om de hoek". Hoe weet u dat zei deze man. Ja 1 + 1 = 2. In Brabant wonen in tegenstelling tot hier katholieken en om de hoek staat een Maria kapel. Inderdaad zei deze meneer wiens naam Peter Gerrits is. "Gaat u maar even mee om de kapel te bekijken". Hij begon met het verhaal dat hij 30 jaar geleden vanuit Brabant naar Bellingwolde was gekomen. Ze hadden in Bellingwolde een maatschap, een boerderij met melkvee. Nu ze wat ouder waren runden de kinderen de boerderij en had hij met zijn vrouw een mooi plekje in de Lethe gekocht. De kapel was toen nog een kippenhok. Ze wilden het eerst afbreken. Toen sloeg het Corona-noodlot in de familie toe. Gerrits is toen nog eens gaan nadenken over zijn leven en besloot de kippenhok om te bouwen tot een kapel. Nu steekt hij daar dagelijks een kaarsje aan.


De Octopus van de Boomwerker.

Klik hier voor details van de 9.2 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten