maandag 22 maart 2021

Langs Brualer Schloot


Vandaag heb ik vanuit Bellingwolde een rondje door Landkreis Ostfriesland en 50 meter door Landkreis Emsland gelopen. De grens tussen beide bestuurlijke gebieden ligt ter hoogte van de Lethe. Een deel kwam overeen met de wandeling van vorige week. Klik hier voor het verhaal en de foto's van toen.


In dit gebied hebben ze het fenomeen "Samtgemeinde". De "Samtgemeinde" Bunde bestaat uit 5 kleinere gemeenten, namelijk Boen, Bunde, Bunderhee, Dollard en Wymeer. Ze hebben allemaal hun eigen burgemeester die hun vertegenwoordigd in de "Samtgemeinde". Het schip geeft de ligging aan de Dollard en de zeevaarttraditie aan.


De grens, die rond de 2e wereldoorlog tussen Bellingwolde en het Duitse dorpje Wymeer liep, bestond feitelijk slechts uit een smalle sloot, die bovendien een deel van het jaar droog stond. Direct aan deze grenssloot lag het boerderijtje van Derk Telkamp, een communist, evenals enkele van zijn zonen. Eén van hen was jarenlang betrokken bij het over de grens halen van Duitse vluchtelingen. Hij heette net als zijn vader Derk. Klik hier voor meer informatie.


Waarom zou je een oude kapotte kinderwagen weggooien als je er nog een bloembak van kan maken ?


 Klik hier voor details van de 8.4 km lange wandelroute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten