Op de zandwinplas van Van der Wiel in Nij Beets is een drijvend zonnepark aangelegd. Ruim 33.000 zonnepanelen leveren stroom die goed is voor zo'n 4000 huishoudens.
Clara haar overlijdensakte.
Op de begraafplaats staat een klokkenstoel en zijn o.a. de grafkelders van de adellijke families Van Lynden en Lycklama à Nijeholt. Ook het graf van Mr. Albertus Baron van Harinxma thoe Slooten tref je hier aan. De familie Van Harinxma thoe Slooten was van oorsprong een Fries adelijk geslacht.
Jonge dame met haar lieve IJslander.
Logement De Carolinahoeve is gebouwd aan het begin van de 17e eeuw.
Lyndenstein is in 1821 gebouwd in opdracht van Frans Godard baron van Lynden. De bijbehorende overtuin werd in 1832 ontworpen door Lucas Pieters Roodbaard.
Dit pand is in het begin van de 18e eeuw gebouwd als dubbele arbeiderswoning.
Het mooie pand van Bakkers van verloop stamt uit het begin van de 18e eeuw en was toen al in gebruik als bakkerij.
Het Eysingahuis is één van de 49 rijksmonumenten van Beetsterzwaag.
Op de achtergrond het Lycklamahuis dat rond 1825 werd gebouwd in opdracht van Catharina Aebinga van Humalda, douairère van Lynden. Deze foto is genomen vanuit de Overtuin die werd aangelegd in opdracht van Jan Anne Lycklama à Nijeholt. Het kunstwerk is gemaakt door Piet Hein Stulemeijer.
Dit pand is in 1858 gebouwd in opdracht van de Van Teyens Fundatie.
Het Roekebosk
Bethlehem is een kleine kop-rompboerderij op landgoed Lauswolt. Het is gebouwd in de 2e helft van de 17e eeuw. Acteur Rutger Hauer (o.a. bekend van Floris en Turks Fruit) was tot zijn dood in 2019 bewoner van het rijksmonument.
Naast oude panden zijn er in deze omgeving ook nieuwe panden te vinden.
De Sint Hippolytuskerk van Olterterp is rond 1500 gebouwd. De toren is van 1744 gebouwd met een gift van 500 gulden van Ayzo van Boelens en Rinske Lycklama à Nijeholt. (zie gedenksteen). Op het kerkhof liggen o.a. Albertus van Harinxma thoe Slooten en zijn vrouw Carolina Amalia von Clermont. Albertus was burgemeester van Opsterland en lid van Provinciale Staten van Friesland.
Mooi stiertje
De Nijverheid in Hemrik was van 1902-1935 een zuivelfabriek. In 1934 verwarmde de fabriek de naastgelegen zwembad.
Deze mooie villa met koetshuis is gebouwd in opdracht van Engbert Piers van der Sluis en zijn vrouw Aafje Gesina Posthuma.
De Witte Kerk van Hemrik is gebouwd in 1739. Sinds 2002 is het een culturele ontmoetingsplaats.
De Grafkelder van de familie Van der Sluis.
Bovenop de grafkelder ligt een steen wat lijkt op een stamboom.
Klik hier voor details van de 21 km lange wandelroute.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten