zaterdag 20 maart 2021

Groot Frieslandpad 13b/14a

Vandaag heb ik etappe 13b/14a van het Groot Frieslandpad gelopen. De etappe van Nij Beets naar Hemrik via Beetsterzwaag.


Ik begon mijn wandeling bij het Polderhoofdkanaal.


In het dorp kwam ik dit bouwwerk van oude pallets tegen.


In het oude café De Hoek is nu de gelijknamige huisartsenpraktijk gevestigd. Op deze locatie heeft sinds 1864 een café gezeten. Het 1e café was er neergezet door veenbaas Tjibbe Koopmans. De veenarbeiders gaven het geld dat ze bij hem hadden verdiend dus ook weer bij hem uit.


Naast het Groot Frieslandpad loopt ook het Domela's Paad door Nijbeets.


Op de zandwinplas van Van der Wiel in Nij Beets is een drijvend zonnepark aangelegd. Ruim 33.000 zonnepanelen leveren stroom die goed is voor zo'n 4000 huishoudens.


In Oude Beets stond vroeger de Adelskerk met daarom heen een kerkhof. De kerk is in 1984 afgebroken. De fundamenten zijn nog zichtbaar. Dit is het graf van de 25 jarige Clara Tjallinga Anna Aedonia Lycklama à Nijeholt, de ongehuwde dochter van Anna Adriana Cornelia Sixma barones van Heemstra en haar man Augustinus Lycklama à Nijeholt.


Clara haar overlijdensakte.


Op de begraafplaats staat een klokkenstoel en zijn o.a. de grafkelders van de adellijke families Van Lynden en Lycklama à Nijeholt. Ook het graf van Mr. Albertus Baron van Harinxma thoe Slooten tref je hier aan. De familie Van Harinxma thoe Slooten was van oorsprong een Fries adelijk geslacht. 


Het hout ligt keurig opgestapeld. 


Een bont gezelschap.


Tuinvereniging Út-ein.


Jonge dame met haar lieve IJslander.


Logement De Carolinahoeve is gebouwd aan het begin van de 17e eeuw.


Lyndenstein is in 1821 gebouwd in opdracht van Frans Godard baron van Lynden. De bijbehorende overtuin werd in 1832 ontworpen door Lucas Pieters Roodbaard.


Dit pand is in het begin van de 18e eeuw gebouwd als dubbele arbeiderswoning.


Het mooie pand van Bakkers van verloop stamt uit het begin van de 18e eeuw en was toen al in gebruik als bakkerij.


Het Eysingahuis is één van de 49 rijksmonumenten van Beetsterzwaag.


In de zijmuur van Hoofdstraat 78 zit het wapenschild van Fockens Kynnema.


Op de achtergrond het Lycklamahuis dat rond 1825 werd gebouwd in opdracht van Catharina Aebinga van Humalda, douairère van Lynden. Deze foto is genomen vanuit de Overtuin die werd aangelegd in opdracht van Jan Anne Lycklama à Nijeholt. Het kunstwerk is gemaakt door Piet Hein Stulemeijer.


Dit pand is in 1858 gebouwd in opdracht van de Van Teyens Fundatie.


Het Roekebosk


Bethlehem is een kleine kop-rompboerderij op landgoed Lauswolt. Het is gebouwd in de 2e helft van de 17e eeuw. Acteur Rutger Hauer (o.a. bekend van Floris en Turks Fruit) was tot zijn dood in 2019 bewoner van het  rijksmonument.


Naast oude panden zijn er in deze omgeving ook nieuwe panden te vinden.


De Sint Hippolytuskerk van Olterterp is rond 1500 gebouwd. De toren is van 1744 gebouwd met een gift van 500 gulden van Ayzo van Boelens en Rinske Lycklama à Nijeholt. (zie gedenksteen). Op het kerkhof liggen o.a. Albertus van Harinxma thoe Slooten en zijn vrouw Carolina Amalia von Clermont. Albertus was burgemeester van Opsterland en lid van Provinciale Staten van Friesland.


Een aantal beuken zijn ziek. Kunstenaar Rolf Döderlein de Win heeft in samenwerking met It Fryske Gea 14 kunstwerken gemaakt. Het zijn houtsnijwerken van bekende Friezen, waaronder de gebroeders Wim en Hans Anker.


Eén van de mooie bosmeertjes.


Het Wite Mar (Witte Meer) is van oorsprong een heideven. Langs de rand is een lange vlonder aangebracht. In het gebied leven o.a. adders, ringslangen, kikkers en salamanders.


Deze droomuitkijktoren "De Skarrekikker" werd ontworpen door leerlingen van OBS de Bôge. Leerlingen van het ROC Friese Poort in Drachten hebben samen met bouwbedrijf De Boer deze uitkijktoren gemaakt.


Mooi stiertje


De Nijverheid in Hemrik was van 1902-1935 een zuivelfabriek. In 1934 verwarmde de fabriek de naastgelegen zwembad.


It Himrikker swimbad werd in 1934 opgericht en heeft dus een rijke geschiedenis.


Deze mooie villa met koetshuis is gebouwd in opdracht van Engbert Piers van der Sluis en zijn vrouw Aafje Gesina Posthuma.


De Witte Kerk van Hemrik is gebouwd in 1739. Sinds 2002 is het een culturele ontmoetingsplaats.


De Grafkelder van de familie Van der Sluis.


Bovenop de grafkelder ligt een steen wat lijkt op een stamboom.


Klik hier voor details van de 21 km lange wandelroute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten