vrijdag 16 juni 2023

Op visite bij Opoe Tjadens


Vandaag heb ik voor de 3e keer het rondje Groningen gewandeld. Zo te zien ben ik wel 2 dagen te vroeg in de Stad. Om zoveel mogelijk dubbelingen te voorkomen staan links naar de vorige wandelingen onderaan deze blog.


Het 92 meter hoge Cruiseschip van de zuidzijde. Het kantoorgebouw is van DUO en de Belastingdienst. Het is ontworpen door United Network Studio.


In de 5e hand van het Joods monument aan de Hereweg is de vorm van een menora (7-armige joodse kandelaar) gespaard.


Groningen beschikt over een groot aantal fietskoeriers.


Even op visite bij opoe Tjadens. Nu is een 106 jarige al uniek. Dus in 1935 was het echt heel bijzonder. Ze ligt op de RK begraafplaats in Groningen. Opoe was 3 jaar lang de oudste Nederlander. Ze ligt met haar kleindochter in het graf. Opoe was de uitvindster van de rollator. Zij gebruikte hiervoor een oude kinderwagen.


Dit beeld van Christus-Koning stond bij de voormalige Broerkerk (t.o. Academiegebouw). In het beeld zitten kogelgaten uit de 2e wereldoorlog. Het beeld was later vaak doelwit van dronken studenten en is daarom verplaatst naar de RK begraafplaats en staat daar naast de kapel. Het beeld is gemaakt door Jan Eloy en Leo Bron


Boven op de oude fabriek van Fongers rijwielen staat een windvaan met daarin een fietswiel.


De oostzijde van het Groninger museum.


Na het afdalen van deze bijzondere met mozaïek beklede trap ging ik op zoek naar de verborgen schatten. De trap is ontworpen door de hoofdarchitect van het museum Alessandro Mendini.


In het Ploegpaviljoen kwam de volgende werken tegen:
Boven: Jan Altink - Blauwborgje, Jan Wiegers - Stilleven met sculpturen, Ernst Ludwig Kirchner - Vrouw met kind en Hendrik Nicolaas Werkman - Twee ruiters tussen bomen.
Midden: Jan Wiegers - Frauenkirch, Johan Dijkstra - Rustende zichters en Johan Dijkstra - Kerkje van Oostum
Onder: Jan Altink - Job Hansen, Johan Dijkstra - T.M.J. Cleveringa-Niemeyer, Jan van der Zee - August Henkels, Jan Wiegers - Jan Altink en Jan Altink - Ekke Kleima.


De kast van Hendrik Nicolaas Werkman.
.

Het portret van Mr. Samuel van Houten is gemaakt door zijn dochter Barbara Elisabeth van Houten, Dr. Aletta Henriëtta Jacobs is geschilderd door Isaac Israëls en door wie Prof. Dr. Ubbo Emmius is geschilderd is niet bekend.


"Vanitas of Allegorie op de vergankelijkheid van het aard bestaan" is het nieuwste schilderij van het Groninger museum. Het is rond 1710 gemaakt door Herman Collenius.


Borg Ewsum van onbekende schilder, Klooster in Ter Apel van Mr. Arnold Hendrik Koning, Figuren op het strand van Isaac Israëls en Vissersschepen van Hendrik Willem Mesdag.


Christ and the Lamb van Jeff Koons is een spiegel die is afgeleid van jet schilderij van Leonardo da Vinci.


Keramiek van Alessandro Mendini.


Studio Job van Job Smeets en Nynke Tynagel.


Terras Saint Germain-en-Laye van Albert Carel Willink. Er hangen twee draden tussen het licht en het schilderij. Jammer maar helaas.


Schedel met pauwenveer van Porzellan Manufaktur Nymphenburg. Van dit kunstwerk zijn er 25 gemaakt. Je kan het bij de fabriek nog kopen voor 5907,64 euro.


Dame met papegaai van Jan Abel Wassenbergh.


Een prachtige collectie zwammen aan een oude boom bij het Pelstergasthuis.


In het Museum aan de A heb ik de tentoonstelling Vraauwlu - Groningers die je wil kennen - bezocht. 
Ik heb het gelijknamige boek van Iris van den Brand en Sanne Meijer gelezen en kwam geen onbekenden meer tegen 😏


Deze schets van Aletta Jacobs is gemaakt door Isaac Israëls.


In 2019 - tijdens de tentoonstelling 100 jaar vrouwenkiesrecht - wees ik Sanne Meijer op politica Wabina Andrea. Wabina is de moeder van de oud minister Sicco Leendert Mansholt. Mooi dat ze de hint heeft opgepakt en ik Wabina terug zie in haar boek en deze tentoonstelling. In 2016 ging ik als gids met Sanne door Westerwolde.


Op de wand zie ik een video van mijn oud-collega en dorpsgenoot Willemijn Ahlers. Willemijn is transgender en haar motto is: "Wees niet te bang, durf je te laten zien."


In het Museum aan de A was tevens de tentoonstelling "Portretten uit het aardbevingsgebied" te zien. De foto's zijn gemaakt door Alice Wielinga.


Deze prachtige zeilklipper Willem Jacob ligt aan de kade van het Hoge der A.


Het was druk op het Stadsstrand.


In de centrale hal van het Forum stond The Green Lightningh, een zonneauto van het Top Dutch Solar Racing Team. Het voertuig is van carbon en haalt een topsnelheid van 140 km/uur.


In het Forum heb ik Storyworld bezocht, een museum over strips, animatie en games.


Hier leer je - aan de hand van voorbeelden van The Lion King - hoe een verhaal tot stand komt.


Er is ook veel in 3D te zien.


Het is een interactief museum. Vooral leuk voor kinderen.


Vervolgens heb ik in het Forum de tentoonstelling Disney - Telling Timeless Stories bezocht. Er waren diverse tekeningen van o.a. Hercules, Mickey Mouse, Huub Haas, Toby Schildpad en Doornroosje.


De Pinokkio-serie.


Robin Hood


Olaf, Anna en Elsa komen uit de Disney serie Frozen.


Een selfie gemaakt in de magische uitgang van de tentoonstelling.


In het hofje van het Pepergasthuis staat een oude pomp uit 1829.


De 107 meter lange Zwitserse riviercruiseschip Amethyst Classic ligt aangemeerd aan de kade van het Eemskanaal. Daarvoor drijft een BBQ-boot.


Klik hier voor details van de 15.5 km lange wandelroute.

Klik hier voor Rondje Groningen 1
Klik hier voor Rondje Groningen 2

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten