maandag 19 juni 2023

Langs Paep, Boer en Vrieze


Vandaag heb ik met mijn wandelmaatje gelopen in en rondom Wildervank. Het dorp is genoemd naar vervener/grootgrondbezitter Adriaan Geerts Paep die later de naam Wildervanck had aangenomen.


Het Wildervanck monument voor het voormalige gemeentehuis van Wildervank. Het monument is een ontwerp van architect Antonius Theodorus van Elmpt en beeldhouwer Johan Peddemors.


De buste van Adriaan Geerts Wildervanck langs het Oosterdiep is gemaakt door Bert Kiewiet.


De Margaretha Hardenbergkerk in Wildervank. Het verhaal wil dat Margaretha, de vrouw van Adriaan Geerts Wildervanck op de heide in slaap was gevallen. In haar slaap was een adder om haar arm gekronkeld. Ze beloofde God een kerk te bouwen als de adder haar niet zou bijten. De adder verdween en de kerk werd gebouwd. In de grafsteen in de muur van de kerk is in het wapen een arm te zien met een slang er omheen.


Op 100 meter van elkaar lagen twee prachtige opduwertjes/opdrukkertjes en vrijwel dezelfde kleuren.


Foto's van vroeger als kunstwerk langs het Oosterdiep.


Een onbewaakte spoorwegovergang met een Andreaskruis.


Pluimveehouderij De Dallen voor heerlijke biologische eieren.


Kijk boeren in Drenthe en Friesland. Je kan in ieder geval iets doen.


De ene sloot vol krabbenscheer de andere vol gele plomp.

De "Grunneger Toalroute Jan J. Boer" was een onderdeeltje van deze wandeling. Deze 1.5 km lange route heb ik op 4 juni reeds beschreven. Klik hier voor dat verhaal.


Even poseren op de één van de zeven witte bruggetjes van de Toalroute.


Het monument ter ere van Klaas Jans de Vrieze. Vrieze was werkzaam in het landbouwonderwijs en was propagandist voor kunstmeststoffen. Het monument is ontworpen door H.W. Scholten en de beide reliëfs - de ploegende boer en de onderwijzer voor de klas - door E. Declercq.


Hotel restaurant De Veenkoloniën met zijn prachtige toren.


Thalens Touw is een echte speciaalzaak.


Het beeld de Scheepsjager is gemaakt door Maria Klinkenberg-Morreau.


Wildervank is aanvankelijk een lintdorp tussen het Ooster- en Westerdiep. Tussen de diepen liepen zo'n 60 lanen. Iedere laan is duidelijk aangegeven.


Heel af en toe heb je het geluk dat je in het "Heilige der heiligen" van iemand zijn hobby mag kijken. Vandaag hadden wij het geluk dat de trotse bezitter van een A-Ford cabrioblet uit 1930 en een Singer LeMans uit 1933 ons zijn werkplaats liet zien. Wat een mooi spul.


Na dat mooi spul kwamen we ook een Audi Craquelé tegen.


Deze prachtige boerderij draagt de naam Nooitgedacht.

Klik hier voor details van de 11 km lange wandelroute. De 1.5 km lange Toalroute is gelegen tussen de 2 hekjes op de kaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten