maandag 3 april 2023

Rondje Groningen 2

Op 16 maart 2023 heb ik Rondje Groningen 1 gewandeld. Vandaag heb ik met een looppartner vrijwel dezelfde wandeling gemaakt en deze wandeling vanuit een andere invalshoek bekeken. Klik hier voor de foto's van Rondje 1. De foto's hieronder zijn een aanvulling op de 1e wandeling.


Ds. Jan Jakob Knap besloot in 1901 een wijkvereniging in de Oosterpoortwijk op te richten.


In de voormalige Zuiderkerk - gebouwd in 1925 - zijn nu wooneenheden gerealiseerd.


Nabij de ingang van de Zuiderbegraafplaats staat het verzetsmonument dat is geplaatst op initiatief van Stadsgids Henk Bakker. Het gedicht op de steen is van Renée Luth.


Het graf van Hendrik de Cock. In 1834 stond Hendrik aan de basis van de "afscheiding". Hij stapte met zijn aanhangers uit de Nederlands Hervormde kerk en ging verder onder de naam Gereformeerde kerk. Hierdoor kregen de gereformeerden van de Groningers de scheldnaam "Ofgeschaiden of Cocksioanen".
Op de begraafplaats hebben we ook nog gezocht naar het graf van Otto Eerelman. Helaas hebben we die niet gevonden. De volgende keer weet ik waar ik moet zoeken.


Binnen een heg op de begraafplaats ligt het familiegraf van de familie Fongers.


Naast de begraafplaats - aan de Hereweg tussen het Fongerspad en de Fongersplaats - staat de oude fabriek van Fongers rijwielen. Kornelis (Klaas) Hoekzema was de architect. Boven in de gevel staat de naam "De Groninger". In het pand uit 1896 zit nu kantoorgebouw Fongers Stede.


Statige panden aan de Ubbo Emmiussingel


De Magnolia (tulpenboom) in de tuin van het Pelstergasthuis staat volop in bloei.


De gedenksteen boven de ingang van het hoofdgebouw.

 
Tijdens onze wandeling langs het Pelstergasthuis werden we aangesproken door de ruim 80 jarige Joost. Hij stond in de deuropening en vroeg ons binnen voor een praatje. Hij vertelde dat hij vroeger had gewerkt in de fietsindustrie. De wanden van zijn kamertje hing vol met prularia van het koninklijkhuis. Maar er hingen ook twee posters van Fongers.


In Groningen is een keur aan openbare pisbakken. De betonnen versie aan de Hereweg, de glazen versie aan de Reitemakersrijge of de metalen versie in het Red Light District Nieuwstad.

In de Folkingestraat is een "Struikeldrempel" aangebracht ter herinnering aan de familie van Gelder.


Het loopt tegen Pasen. Confettifeest heeft de paashaas al buiten hangen.


Het Jacob- en Annagasthuis werd eind 15e eeuw gesticht.


Café De Sleutel is gebouwd in de 17e eeuw. Koos Huizenga was jarenlang de uitbater. Ook kwamen hier in het verleden diverse Radio Noord uitzending vandaan. In De Sleutel werd ook een videoclip van Herman Finkers opgenomen. Herman begint de clip met de vraag aan Koos Huizenga  "Waar is de wc" ?


De Noorderhaven met rechts pakhuis Albion en in het midden de Katwijk 37 (KW37). Deze kotter met de naam Jannetje Grietje is gebouwd in 1935. 


Het Sikkenspoortje in het Noorderplantsoen doet dienst als vleermuisonderkomen.


Is "Café vergunning per maat en per glas" echt de kleinste van de wereld ? In het pand zit nu eetwinkel Buurman & Buurman.


Via de Doorfietsroute ben je in zo'n veertig minuten van Groningen in Bedum, aldus de website.


Vanaf het 45 meter hoge dakterras heb je een prachtig uitzicht over stad en ommelanden.


Geïnspireerd door de expositie Gianni Versace Retrospective hebben Keimpe van der Kooi en Inge Steenhuis belangeloos een kunstwerk gemaakt. Deze kunstwerken worden geveild. De opbrengst gaat naar het Beatrix Kinderziekenhuis.


In het Forum is ook de bibliotheek gevestigd. Natuurlijk hebben we even gekeken op de afdeling Groningana. Toeval of niet. Voor ons lag heel pontificaal het boek over de Groninger kunstenaar Otto Eerelman.
 

Het borstbeeld van Carl von Rabenhaupt.




De tuin van het Pepergasthuis.


Mooie reclame 😆


Ook tijdens deze wandeling heb ik weer StreetArt ontdekt.


In de stad zagen we een soort opoefiets met een blauwe voorband, iets verderop weer eentje en nog eentje, enz. Dat was erg opvallend. Bij de 3e ging ik op het merk letten. Swapfiets stond op het frame te lezen. Internet leerde mij dat het ging om een soort leasefietsen die veelal door studenten worden gebruikt.


Klik hier voor details van de 15.4 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten