woensdag 12 april 2023

Rondje Emden 3

Vandaag had ik met drie wandelvrienden afgesproken om een wandeling te maken in het Aschendorfer Moor. Het slechte weer heeft ons doen besluiten om maar niet door de modder te gaan baggeren. Een stadswandeling was het alternatief. Dus togen wij naar Emden, een stad met een rijke Nederlandse geschiedenis. Daar heb ik op 22 december 2022 Rondje Emden 1 en op 3 januari 2023 Rondje Emden 2 van 13.5 km gewandeld. Maar vandaag hebben we in verband met het weer de verkorte versie van 10 km genomen.


We parkeerden de auto nabij de Nordseehalle. Daar is op 2 mei 2023 de voorstelling Extra Wurst.


Een bijzondere sparvrucht.


"Trinkwasserbrunnen" Blauwer Planet is gemaakt door Véronique Millour.


De Joodse begraafplaats in Emden is de grootste van Ostfriesland en is aangelegd in 1706.


De Kesselschleuse is wel heel bijzonder. In het midden een kolk (ketel) met een diameter van 33 meter. Op de kolk zijn 4 kanalen met ieders een sluis aangesloten. De sluis werd gebouwd tussen 1882 - 1888.


Boven de ingang van de Neue Kirche hangt het wapen van Emden met daarop een vrouw met een ontbloot bovenlichaam. Hoezo zeden 😊


Op de begraafplaats van de "Neue Kirche" zag ik een grafsteen met een ingebouwde vaas.


De kazerne van de brandweer en de Fermeldeturm. Rechts een wapperende Nederlandse vlag.


Hoop van zegen uit 1909.


Eén van de ruim 30 hoogbunkers is geïntegreerd in een woon-kantoorgebouw.


Ik hou wel van een geintje.


StreetArt met onder andere Lucky Luke, de handen van Michelangelo, Ottifant, Tweety en popart alla Roy Lichtenstein.


Onder de poort van het Rathaus werden de kunstwerken en lampen beschermd tegen de duiven. Hoe mooi is het dat de duif schijt heeft aan deze maatregelen en gewoon haar nestje hoog en droog heeft gebouwd onder de poort.


Toen ik op de heenweg vertelde dat we een stadswandeling gingen maken kwam een reisje naar Berlijn op de proppen. Toeval of niet. In Emden stond deze steen met de Berliner Bär er op met de tekst "Berlin 535 km".


Dat Otto Huus in Emden is vernoemd naar de Duitse cabaretier en acteur Otto Waalkes die vooral bekend werd door zijn Ottifanten.


Antje Brons was een kerkhistoricus. Haar ouders - afkomstig uit de Midwolda - zijn begin 1800 naar Ostfriesland geëmigreerd.  Tijdens de geboorte van Antje overleed haar moeder.
Antje zette zich naast haar kerkwerk in voor het onderwijs voor meisjes, richtte een vrouwenvereniging op, zorgde ze voor de opvang van mishandelde vrouwen en was betrokken bij het Nut.


Onze middagpauze hebben we gehouden bij Grand Café am Stadtgarten met een klassiek Frans café-design. Een afbeelding van de Franse acteur Geo Dorlis mag daar natuurlijk niet ontbreken.


Reddingsboot Georg Breusing.


Lichtschip De Amrumbank uit 1915.


Muurschilderingen op het maritiem museum Freunde der Seefahrt.


De Johannes a Lasco Bibliothek in de voormalige Grote kerk. Lasco was vriend van Erasmus en erfde een deel van diens bibliotheek. Ze zijn - net als de originele werken van Menso Alting - terug te vinden in dit gebouw.


"Badende männer skulpturen"


Dit pand is aangemerkt als Baudenkmal.


Mooie versierde ramen.


Eén van de ruim 30 hoogbunkers.


StreetArt


De Denkmallok met op de voorgrond de rails van de mini stoomtrein en op de achtergrond de witte watertoren.


De 4 Daltons. Jan Clermonts, Jolanda Freitag, Esther Pater en ondergetekende.


Klik hier voor details van de 10 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten