woensdag 10 februari 2021

Gemeente faalt inzake afval

In de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde werd het plastic aan de bron gescheiden. Na de fusie tot de gemeente Westerwolde kwam het afvalbeleid opnieuw aan de orde. 

De collegevoorstellen waren naar het oordeel van de gemeenteraad zwak. Er waren wel 10 vergaderingen nodig om tot vaststelling van het beleid te komen. Het plan werd dan ook keer op keer gewijzigd. De gemeente besloot om te stoppen met de oranje PMD-afvalcontainers en over te gaan op nascheiding.

Om tegemoet te komen aan de wens om PMD gescheiden te kunnen blijven inleveren werd besloten tot de pilot "inzameling PMD op milieustraten". De meerkosten werden geraamd op 88.400 euro per jaar.
In plaats van een pilot op één locatie werd gekozen voor een pilot in alle kernen. 

Het aanbod van PMD is veel groter dan hetgeen waarop het college had gerekend. Tot ergernis van de inwoners zijn de PMD containers altijd vol en staan de zakken naast de containers. 's Nacht worden de zakken door dieren opengetrokken op zoek naar voedsel. 
Dit probleem speelt al weken. 

De wethouder gaf aan meer containers te plaatsen en de frequentie van lediging te verhogen. Je hoeft geen econoom te zijn om te voorspellen dat de kosten veel hoger zullen uitvallen dan geraamd. 

Zie hieronder het resultaat van vandaag. 




 

Op vragen van Ecologisch Alternatief heeft het college op 19 januari 2021 bovenstaande antwoorden gegeven. Deze wijze van inzamelen levert geen besparing op maar zelfs extra kosten van c.a. 88.400 euro aldus het college. Daarbovenop komen nu dus extra kosten van meer containers, meer zakken, meer mensuren (vaker legen), enz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten