zondag 12 mei 2019

Foute uitgever ?


Ik heb als jurist met belangstelling voor regionale geschiedenis het boek “Foute Groningers?” gelezen.
Dat is weer eens iets anders dan de rechtsgeschiedenis van professor Jan Lokin.

Schrijfster Mieke Meiboom heeft duizenden strafdossiers onderzocht en geeft met haar boek een prima inkijk in de naoorlogse rechtspleging in de provincie Groningen.

Alleen jammer dat uitgeverij Passage uit Groningen te weinig aandacht heeft besteed aan het boek. Er staan tientallen taalfouten in, een verkeerde foto bij Thomas Wittko, commandant van de Duitse macht (er staat namelijk een foto bij van G.J. van Heuven Goedhart, leider van het illegale Parool).

Volgens de ene pagina in het boek ligt Fochteloo in Smallingerland en een paar pagina’s verderop in de gemeente Musselkanaal. Beste uitgever, Fochteloo ligt in Ooststellingwerf. Grietje Dekker kwam niet uit Fochteloo, maar werd op 27 augustus 1918 geboren in de gemeente Vlagtwedde en verhuisde later naar de Floralaan in Musselkanaal. Zij werd op 1 mei 1943 vermoord nabij Mussel (toen gemeente Onstwedde). Voor de woning in Musselkanaal ligt een struikelsteen.

Ook over de hoogte van militaire rangen slaat men de plank mis. De rang van majoor is lager dan van luitenant-kolonel en die van adjudant lager dan eerste luitenant.

Het jaar van overlijden van de in Wedde geboren Arnold Hendrik Koning, die werd benoemd tot voorzitter van het Tribunaal in Veendam, was 2000 en niet in 1974 (dat is namelijk het jaar waarin zijn vrouw is overleden).

Nogmaals - ondanks de vele fouten - is het boek de moeite van het lezen waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten