maandag 26 december 2016

Pepermuntje voa ?

Vanmiddag heb ik vanuit Oostwold een wandeling rondom het Oldambtmeer gemaakt.


Deze Sarrieshut is gebouwd aan het eind van de 18e eeuw.


In 1958 werd door Tom Rijkele van der Meulen "Tom vliegt voor u" opgericht. Hij specialiseert zich in het landbouwvliegen. In 1960 koopt hij een stuk grond in Oostwold en legt daar een 300 meter lange startbaan aan. Bij de ingang staat een oude Fuji FA 200-160 Aero Subaru.
Klik hier voor een video oer Airport Oostwold.


Via een bosperceeltje en een woonwijk kom ik op een oude begraafplaats achter de kerk terecht. Deze grafsteen is van Uipko Obbes Stikker, geboren op 21 oktober 1798. Hij overleed op 8 mei 1870. Uipko Obbes was de overgrootvader van Mr. Dirk Uipko Stikker, de eerste voorzitter van de VVD, eerste kamerlid, directeur van Heineken en secretaris-generaal van de NAVO. In Winschoten is een straat naar hem vernoemd.


De kerk van Oostwold is kruisvormig met een dakruiter op het kruis. In de dakruiter hangt een klok uit 1807 met een diameter van 75 cm. Deze klok is gemaakt door klokkengieterij Andries Heero van Bergen. De orgel uit 1810 is van Heinrich Hermann Freytag. De kerk uit de 18e eeuw is een rijksmonument.


Aan de voorzijde van de kerk is een lange oprijlaan met aan weerszijden een uit 1934 stammende rij linden. Aan het begin van de oprijlaan staat een ijzeren toegangshek op een gemetselde dam, bestaande uit vier kolommen met gietijzeren mutsen met bekroningen met Art Nouveau-motieven, gedateerd 1907 met naamsaanduiding OOST WOLD. De middenpartij is voorzien van twee brede draaihekken voor rijtuigen met aan weerszijden twee draaihekken voor voetgangers.


Op de algemene begraafplaats, aan de overzijde van de kerk, kom ik het graf van Tom Rijkele van der Meulen tegen. Op de grafsteen staat een PA-18 Piper Super Cub met registratie nummer PH-TOM afgebeeld. Het eerste vliegtuig dat in 1958 door Van der Meulen werd aangeschaft.


Multifunctioneel gebouw De Meerkant.


Voor De Meerkant staan in een jaarcirkel vier  socialsofa banken met een jaargetijde als thema.


Vervolgens wandelde ik over de brug van Oostwold in de richting Midwolda.


Herenboer Habbo Derk Hovinga liet omstreeks 1913 deze villa bouwen voor hun boerderij die ver van de weg stond. Zijn vrouw Anna Frouwina Ebbens wilde dichter bij de straat wonen. Zo kwam de vier jaar oude Derk Sibolt met zijn ouders naar deze woning en de knecht op de boerderij. Tot zijn overlijden op oudejaarsdag 1990 woonde Dichter en boer Derk Sibolt Hovinga hier. Ik heb hem voor het radio Noord programma Sloaperstil en voor de cursus Groninger literatuur twee keer geïnterviewd. Bij hem in huis woonde zijn huishoudster Engeltje Boven. Ik proefde tussen hun duidelijk de boer - arbeider relatie. Engeltje haar grafsteen kwam ik tegen op de algemene begraafplaats van Oostwold.


Nabij de woning staat een bord met het Oldambster Boerenlaid.

Onder hoge, lichte lochten
Mit heur witte wolkenvluchten
Ligt mien weelderg korenlaand
Ligt mien weelderg korenlaand.

Boerderijen, hoge forten
Stoan as machtege konzorten
Braidoet in de zunnebraand
Braidoet in de zunnebraand

Grieze, blènne, open wegen
Lopen liek, as lichte vegen
Tot aan poort van pollerdiek
Tot aan poort van pollerdiek.

En dei wiede, stille kimmen
Fluustern doezend zaachte stemmen
"Olde Ambt, doe bist mien riek"
"Olde Ambt, doe bist mien riek"

Bij het overlijden van Derk Sibolt Hovinga heb ik op verzoek van het Groninger tijdschrift Toal & Taiken een verhaal geschreven. Klik hier voor het verhaal.


In het voormalige gemeentehuis van Midwolda is onder de naam Brodie's een appartmentencomplex gevestigd.  Het gebouw staat voor 695.000 euro te koop.


De kerk van Midwolda stamt uit 1738.  De toren is reeds in 1708 gebouwd. In de kerk staat een Hinsz-orgel. Achter de kerk ligt de begraafplaats.


Ik heb 10 jaar lang voor de KNSB foto's gemaakt van het schaatsen. Eén van de vaste supporters was Usko Sportel uit Midwolda. Hij had had altijd zijn rood-wit-blauwe trui van EK Midwolda een en op zijn hoofd een UTD pet. Waar ik hem ook tegen kwam zijn eerste twee zinnen waren altijd hetzelfde.

Moi.
Pepermuntje voa ?


Ook wel heel bijzonder is het graf van Johannes de Gans. Johannes (Jan) was de levenspartner van kunstenares Maya Wildevuur. Ze woonden sinds 1992 op de Ennemaborg.


Een lange, door lindebomen geflankeerde oprijlaan voert u naar de monumentale boerderij Hermans Dijkstra. Voor de boerderij ligt een Engelse landschapstuin. De boerderij werd in 1858 gebouwd. In de schuur van de boerderij is restaurant Hermans Dijkstra gevestigd.


Vervolgens heb ik een wandeling op landgoed Ennemaborgh gemaakt. In de borg woont en werkt Maya Wildevuur.


De konikpaarden begrazen het landgoed.


Met de GeoLight app van Luminext kun je zelf zorgen dat het fietspad goed wordt verlicht. Zodra je in de buurt van het fietspad komt, gaat de verlichting naar 100%. Dat is prettig fietsen. Zodra je het fietspad verlaat, wordt het licht weer gedimd.


De zon is onder gegaan en ik moet nog 10 km wandelen naar de auto.


Het is al behoorlijk donker. Maar gelukkig heeft brug De Waterjuffer lampjes.


Klik hier voor details van de 22 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten