zondag 10 januari 2016

Hoe oud is de Linde ?

Het was vandaag prachtig wandelweer en ik koos voor de verandering voor een wandeling in Duitsland.


Als klein kind ging ik op zondagmiddag wel eens met mijn vader een autoritje maken. Zo gingen wij ongeveer 50 jaar geleden een keer bij Bourtange de grens over naar het Duitse Heede. Daar was iets bijzonders. Namelijk een 1000 jaar oude Lindeboom.


.... en nu, 50 jaar na dato, is het nog steeds een 1000 jarige linde. Heeft de tijd stil gestaan in Heede ?


De linde heeft een doorsnede van 6 meter en een omvang van 19 meter. De hoogte is 30 meter en de kroon heeft een doorsnede van 40 meter. Daarmee is deze boom de dikste boom van Europa.


Backhaus


Voor de bank staat een borstbeeld van Friedrich Wilhelm Raiffeissen. Hij was burgemeester en grondlegger van de bank. Anders dan nu deed hij dat uit liefdadigheid voor de arme boeren. Hij is de oervader van de Rabobank.


In Heede is het gemeentehuis een huis voor de burgers.


Het dorp ligt aan veel fietsroutes, waaronder aan de prachtige Emsradweg die ik een aantal jaren geleden heb gefietst.


Ik vind Campingplatz Kreuter niet aantrekkelijk.


Het Leher pontje is in de wintermaanden uit de vaart. Zomers is het prachtig om hier de Ems even over te steken. 


Achter de "Emsdeich" tussen de maisstoppels zaten de wereld wilde zwanen.


Dät Immenhuus


In het dorp ligt een katholiek centrum. De Petruskirche die werd gebouwd in 1464, de Marienkirche die in 1977 werd ingewijd en een Gebetsstätte. 


Achter de Gebetsstätte ligt een beeldenpark.


In 1937 verscheen de Heilige Maagd Maria in Heede. Een beeld van haar mag dus niet ontbreken.
Vier kinderen tussen de 11-13 jaar zeggen dat ze haar hebben gezien. De meisjes werd zelf zes weken opgenomen in een zenuwinrichting om daar eindeloos te worden verhoord. Ze hielden vol: "We hebben de moeder Gods gezien! "
Sindsdien is Heede een bedevaartsoord. Klik hier voor het hele verhaal.


Het beeld van Paus Johannes Paulus II.


Achter de Petruskirche ligt de begraafplaats. Tegen de kerk aan het oude gedeelte, in het midden een kapel en daarachter het nieuwe gedeelte. In het nieuwe gedeelte ligt ook Grete Ganseforth. Zij was een van de vier meisjes die Maria heeft gezien.


Een van de bekendste inwoners van Heede was historicus Hermann Abels.


Afgelopen week was het weer Driekoningen. Dan schrijven ze in Duitsland bij het huiszegenen met krijt letters op of nabij de deur. De letters staan voor de Latijnse zegenspreuk "Christus Mansionem Benedicat", dat betekent "Christus zegene dit huis". De letters verwijzen ook naar de initialen van Caspar, Melchior en Balthasar, de drie wijzen uit het oosten, die mede achtergrond geven aan dit gebruik. De gebruikelijke vorm is xx+C+M+B+yy, waarin voor 'xx' de eerste twee cijfers van het jaartal worden ingevuld en voor 'yy' de laatste twee cijfers. In 2016 staat er dan bijvoorbeeld: "20+C+M+B+16". De '+' staat voor een kruisteken.


En toen werd het te donker om foto's te maken of toch niet ?


Klik hier voor details van de 7.5 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten