zaterdag 30 augustus 2014

Roege Wilt wandeling 2014
Na het succes van vorig jaar werd vandaag de tweede Roege Wilt wandeling gehouden. Een wandeling rond de mythische figuur Roege Wilt. De wandeling ging van start bij koffie- en theeschenkerij De Meelschuur in Onstwedde en eindigde bij Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Na een kopje koffie met arretjescake vertrok om de 10 minuten een groep wandelaars. Door Ammo Henderikus Smith uit 1860 werd onderweg een korte inleiding gehouden over Roege Wilt en werd er een groepsfoto gemaakt. Voor de wandeling hadden zich 160 personen opgegeven.


groep 1


groep 2


groep 3 


groep 4


groep 5


groep 6


groep 7


"Dou de voader mit hum noa kerke gong um hum deupen te loaten, luip ’t ook nich zunder ongelukken of. Dou de pastoor zuk over hum hen boog en hum ’t deupwoater op de kop sputterde, schoot de jong in ijns overende en gaf pastoor ’n flik tegen de bek, dat ’t deur de hijle kerke hen klonk. Dou schopte hij ’t deupbekken underst boven en de voader wör zo verlegen, dat he man gauw de kerke oetluip."


"De keizer har bevolen, dat ‘r overaal in ’t laand schoulen bauwd worden most, woar de kinder vergees leren köndt. Bie de parochikerke in Onstwedde was ook zo’n schoule, woar ale kinder hen göngh. Man Wilt wol nich."


De soldaat laat het contract zien dat Roege Wilt met de duivel heeft getekend. Roege Wilt kon lezen noch schrijven en had zich door de duivel laten bedonderen.


Deze koopman waarschuwt omstanders tegen Roege Wilt. Hoe gevaarlijk hij is en hoe hij iedereen te snel af is.


Angst regeert op Westerwolde. Deze nar probeert het leed wat te verzachten.


Een vrouw uit het dorp vertelt de verschrikkelijkste verhalen over Roege Wilt. "Dou he zes joar old was, verdween heur mooie drijkleurde katte en gijn mensk wös, woar ’t dijer stoven of vlogen was. ’t Muide zien mouder zwiet, want ’t was zo’n beste moezer."


Roege Wilt springt met enige regelmaat uit de bosjes.


Ammo Henderikus Smith tussen de gastvrouwen van De Meelschuur en Gasterij Natuurlijk Smeerling.


Onderweg van Ter Wupping naar Smeerling


Plotseling kruist een soldaat het pad van de wandelaars. Hij kondigt de komst van de keizer aan. De keizer is op zoek is naar soldaten om tegen 't Welsland (Oostenrijk) te vechten. Maar hij is ook op zoek naar Roege Wilt.


De stemmen uit de kolk:
“De tied is d’r heer en de kerel is d’r nog nich !”
klik hier voor de route
klik hier voor het hele verhaal van Roege Wilt
klik hier voor de film

Geen opmerkingen:

Een reactie posten