vrijdag 24 november 2023

Veenkoloniaal museum 2

Op 29 augustus 2023 heb ik een bezoek gebracht aan het Veenkoloniaal museum. Toen was de wisseltentoonstelling "Geknipt voor het leven". 

Vandaag heb ik het museum wederom bezocht. Nu met de wisseltentoonstelling "Groningen zeilt - schilderijen, tekeningen en kapiteins".


Een keur van de schilderijen deel 1.


Een keur van de schilderijen deel 2.

Veel werken waren niet in topconditie.

Ook waren diverse werken voorzien van een glasplaat. Dat werkt als een spiegel en is dus niet geschikt om te fotograferen. Als voorbeeld dit schilderij van de Maria Sinnige van de Italiaanse kunstenaar L. Roberto. 


De kapiteins Jan Jans Brester, Derk Derk Flik, Albert Geerts van der Laan, Christiaan Beumée, Abraham Cornelis Hazewinkel, Jacob Hiddes Mulder, Simon Berends Kuiper en scheepsportrettist Reuben Chappell.


Maar er waren ook andere aan scheepvaart gerelateerde zaken. Bijvoorbeeld een leerboek over stuurmanskunst en het Scheepstrommeltje van kapitein Reinder Hindriks Duit van De Jonge Hendrik. In het trommeltje werden de diploma's bewaard.


Veel zeelieden bleven op zee of werden vermist. Voor Berend Oldenburger leverde dit inspiratie op voor het schilderij "Rouw".


In de vuurtoren staan porseleinen beeldjes uit Staffordshire. Deze beeldjes staan ook bekend als "hoerenhondjes".


In het ruim van bolschip Ebenhaëzer liggen meelzakken met het Scholten-logo.


In de kinderhoek van het museum trof ik een aantal foto's aan. Links dames en heren op de brug in het Kloosterbos van Ter Apel. In het midden de boerenfamilie Sterenborg uit Onstwedde en rechts een aantal Onstwedders met op de achtergrond de Juffertoren.


Op de zolderverdieping heb ik de geschiedenis van de Avebe en de aardappelzetmeelindustrie bekeken. Op het schilderij staat het 1e hoofdkantoor van de Avebe. Het was gevestigd aan Beneden Oosterdiep 27 te Veendam. Ook de verpakking van oude producten en foto's van een moderne Avebe zijn er te zien.


Een maquette van de fabriek Musselkanaal en Omstreken, aardappelpootmachine met Cramer corrector, wipkar, trekker-rijsimulator, viscositeitsmeter, mobiele pomp en een droogwalsje.


De eerste fabriek van Scholten vastgelegd door Willem van der Worp, N.V. Scholten's Chemische Fabrieken in Foxhol van Ploegkunstenaar Ben Walrecht en Eureka, de eerste fabriek van W.A. Scholten te Foxhol van een onbekende schilder.


Veendammer Geert Hendrik Streurman was één van de mannen van het eerste uur van Kunstkring De Ploeg en was ook jarenlang voorzitter van het Veenkoloniaal museum. In het museum zijn een aantal van zijn schilderijen en tekeningen te zien. Streurman was een leerling van Otto Eerelman.


Verder kan je in het museum het thema prehistorie bekijken.


Op de afdeling Vervening kom je zelfs een veenlijk tegen.


Een maquette van de "Stroo Carton Fabriek Veenkoloniën".


In de bioscoop heb ik een film over de aardappelmeelfabriek in Westerwolde gezien.
 

Eén van de bekendste producten uit deze streek was de Brinta. Wie is er niet groot mee geworden ?


Sikko is een zeldzame Veenkoloniale boerenmuis.


In café Snijder hangt een foto aan de muur van "Dogs Playing Poker".


De kiep van de kiepkerel.

Vanaf komend weekend begint ook de wisseltentoonstelling "2 Spraak - Afrika ontdekken in textiel". Deze tentoonstelling is tot 20 mei 2024.

Klik hier voor Veenkoloniaal museum 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten