zondag 4 december 2022

Rondje Papenburg 2

Vandaag heb ik een wandeling gemaakt in en rondom Papenburg. In augustus heb ik Rondje Papenburg 1 gewandeld.


Ik begon de wandeling bij de begraafplaats van St. Antonius. Op deze begraafplaats ligt o.a. scheepsbouwer Jos L. Meyer begraven. Op de begraafplaats heb ik ook weer een aantal bijzondere begraven ontdekt.


In de berm langs het "Blanke-Patt" is een soort van arboretum aangelegd.


Een van de vele appartemenswoningen van "Bauverain Papenburg" aan de Hermann-Lange Strasse.


De "Bockwindmühle" is een standerdmolen zoals we die ook aantreffen in Ter Haar (en de replica in Bourtange). De molen in Papenburg is gebouwd in 1709 en is daarmee de oudste molen van Emsland. De molen stond oorspronkelijk in Niederlangen en werd in 1965 naar Papenburg gebracht.


In het oude gebouw van het Documentatie- en Informatiecentrum (DIZ) zit nu Medienzentrum Emsland. Het DIZ-Emslandlager zit nu in Esterwegen.


Ook in Duitsland is er krapte op de arbeidsmarkt.


De volgende keer moet ik Naschkes-Garten toch maar even bezoeken. Het schijnt een mooie natuurtuin te zijn.


Deze klimop is wel heel erg netjes onderhouden.


Der Alte Turm werd in 1848 als kerktoren gebouwd. De kerk werd in 1910 afgebroken. De achtkantige toren is een kopie van de vuurtoren van Riga.


Aan de achterzijde zijn de contouren van de afgebroken kerk nog te zien.


De St. Michael Kirche heeft een bijzondere plafondschildering. Het doopvont is geschonken door Papenburgse Amerikanen en is net als het hoogaltaar ontworpen door Heinrich Balthasar Seling. Gewoontegetrouw hangen de kruiswegstaties in de RK kerk. Naar analogie van de klaagmuur kunnen de kerkbezoekers hun briefje met gebeden tussen de stenen stoppen. 


Natuurlijk mag in deze tijd een kerststal niet ontbreken.


Door Maritime- Erlebniswelt is een ontdekkingsroute door Papenburg uitgezet.


De begraafplaats naast de St. Michael Kirche is groot en er zijn veel bijzondere graven.


De Michaelschule heeft een blikvanger in het kanaal staan. Het is een school zonder racisme en met moed.


De Von-Velen-Anlage met sluis, scheepswerf, replica van het eerste turfschip van Papenburg Therese en het scheepsjagersbeeld "Jan-treck-an" van kunstenaar Uwe Hantke.


Het standbeeld van Dietrich von Velen is in de struiken verstopt. Dit beeld is eveneens gemaakt door Uwe Hantke. Von Velen had rond 1630 in Wildervank de kunst van turfwinning afgekeken en kopieerde dat in het door hem gekocht gebied rondom Papenburg. Papenburg is de oudste en langste veenkolonie van Duitsland.


Dit jaar is Kita Homeric geopend. Het is ontworpen door architectenbureau Gerd Jansen.


Ik ben zowel rechts als links door Bethlehem gekomen.


Forum Bethlehem is een bedrijfsverzamelgebouw op het terrein van de oude glasblazerij. Op het terrein zitten o.a. de GlashütteLa Fit en de sterrenwacht. Op het terrein stonden vroeger 5 schoorstenen. Een aantal jaren geleden is 1 gerenoveerd. De rest is afgebroken.


La Fit is alléén voor vrouwen.


Wat heeft Sinterklaas een bijzondere zak bij de deur gezet.  #oogjes-neus-mond


Een 3-sterren vakantiewoning op Ferienhauspark Papenburg.


Nog niet alle blad is van de boom aan de straat Zum Poggenpohl (het zou mij niet verbazen dat deze naam uit het dialect komt en kikkerpoel betekent).


In Papenburg hebben ze nog een 50 meter buitenbad.


Het politiebureau van Papenburg waar "Das Polizeikommissariat" is gehuisvest. Het gebouw stamt uit 1872. In het begin zat de "Königliche Navigationschule" in het gebouw. Het schildje hangt nog bij de ingang. De school sloot in 1914. Daarna heeft er van alles ingezeten. In der oorlogsjaren zat de leiding over de Emslandlager in het gebouw.


Adolf Mindus is op 13 augustus 1905 geboren in Papenburg. Op 21 juni 1937 vluchtte Adolf naar Nederland. Hij kwam terecht op Kerkstraat 11 te Wierden. In september 1942 is hij van kamp Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Hij kwam daar op 7 januari 1943 om het leven. Zijn zuster Frieda die in Groningen woonde onderging twee weken later hetzelfde lot.


Het monument voor de dappere kapiteinsvrouw Margaretha Meinders.


Papenburg is de stad van de scheepvaart. Ze ziet het overal terug. In replica van oude schepen zoals de Catharina von Papenburg en de Anna von Papenburg, maar ook in bijvoorbeeld een oude scheepsmast bij een kruising.


Villa Dieckhaus werd in 1903 gebouwd als representatieve woning voor de Kommerzienrat Joseph Dieckhaus. Sinds 1984 is het pand eigendom van de gemeente. In het gebouw zit o.a. de Stadtbibliothek.


Het Rathaus van Papenburg is gebouwd in 1913. Vanuit het gebouw werk Vanessa Gattung. Zij werd vorig jaar op 32 jarige leeftijd verkozen als burgemeester.


De begraafplaats Papenburg- Bokel met links de klokkentoren.


Op 100 meter afstand ligt een oude begraafplaats.


Bij de Baggersee is een hondenspeelplaats.


De Bokeler Baggersee in Volkspark Bokel is in de jaren negentig ontstaan door zandwinning. In de bomen hangen grote overwinteringskasten voor vleermuizen.


Geulen, mannen in oranje pakken met detectoren en iets verderop 3 caddy's van SK. SK staat voor Schollenberger Kampfmittelbergung. Het bedrijf is o.a. gespecialiseerd in het opruimen van munitie en explosieven.


In het Stadtpark van Papenburg werd van 16 april 2014 t/m 19 oktober 2014 de Landesgartenschau gehouden. De restanten zijn nog zichtbaar.

 
Even op schoot bij Alex van kunstenares Linda Kösters


Bij het News café heb ik even thee gedronken.


Rondom de Meyers Mühle uit 1888 werd een kerstmarkt gehouden.


Het laatste gedeelte onderweg naar de auto kwam ik nog vanalles tegen. Zoals Thekla von Papenburg, mensen onderweg naar de kerstmarkt, een omgebouwde telefooncel als boekenkast, Kuff Margaretha von Papenburg, straatspel, Der Deichgucker van Anette MürdterSt. Antonius Kirche, snoekbaars van ijzer en een fietsenrek.


Gedenksteen voor de joodse slachtoffers.


Klik hier voor detail van de 16.5 km lange wandeling. 
Deze wandeling heb ik 7 december nog eens gelopen met een ander vertrekpunt en minder meters op de begraafplaatsen. Toen kwam ik uit op 16 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten