dinsdag 17 oktober 2017

Jan Rotmans

Vanavond heb ik de lezing van Prof. dr. Ir. Jan Rotmans bezocht over "Westerwolde in een wereld vol transities". Rotmans is hoogleraar Transities en Systeeminnovaties aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze avond werd georganiseerd door de gemeente Westerwolde i.o. Dit op initiatief van enkele raadsleden.  Jan gaf ons een doorkijkje naar 2040.


"Wij leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk." en "Besturen op de Henk Kamp methode (ratio) is niet meer van deze tijd. Hij heeft het empathisch vermogen van een mol."


Een groot deel van de veranderingen zijn al zichtbaar.


"In 2016 waren 65 miljoen mensen op de vlucht. Maar mede door klimaatverandering zijn er over 10 jaar 200 miljoen mensen op de vlucht."


"Het gemeentebestuur moet niet organiseren met beleidsplannen, nota's en vergaderen, maar ze moeten een zoektocht organiseren" Ze moeten het veld in om te kijken wat er leeft en burger initiatieven ondersteunen.


Oude versus nieuwe economie. "Een auto bezit je straks niet meer. Je gebruikt er eentje".


"Mijn zoon wilde niet mee de winkel in om een CD te kopen. Dat haal je toch gewoon uit de cloud pa !  Nu heb ik ook een abonnement op Spotify".


Over het aanleggen van een 100 ha groot zonnepark in Westerwolde was deze wiskundige duidelijk. "De berekeningen kloppen niet. Bovendien is dit buiten proportioneel. Niet doen ! Vul eerst alle 10.000 daken in Westerwolde maar eens en dan pas de grond."


Toen zijn vader met kanker in het ziekenhuis lag hadden de artsen geen tijd voor Jan Rotmans. Toen zijn titel bekend werd gingen alle deuren voor hem open en trokken ze zelf 2 uur uit voor een gesprek. Hij walgt vreselijk van het denken in de huidige zorg, waarbij het niet draait om de mensen maar om de winst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten