donderdag 26 oktober 2017

Gedenkstätte Lindenstrasse


Vandaag ben ik met het openbaar vervoer afgereisd naar Potsdam om daar een bezoek te brengen aan "Gedenkstätte Lindenstrasse". Een gebouw met veel geschiedenis.


Soldatenkoning Friedrich Wilhelm I liet rond 1734 dit gebouw in Hollandse stijl - met rode bakstenen - neerzetten als woonhuis. In 1806 nam het leger van Napoleon het in bezit en in 1818 werd het omgebouwd tot gevangenis.


In 1907 werd het omgebouwd tot rechtbank en gevangenis in de huidige vorm. Tussen 1933-1945 was het NAZI-gevangenis.


Tussen 1945-1952 was het een gevangenis van de Russische geheime dienst. Van 1952 tot de val van de muur in 1989 was het een onderzoeksgevangenis van de Stasi.


Bovenstaande attributen (uitschuifbare wapenstok, knevelketting en geluidsbanden) dateren uit de Stasi-periode.


De luchtplaatsen op het binnenhof van de gevangenis. Bovenop de luchtplaats was een loopbrug voor de bewaking.


De badkamer.


Bioloog en geneticus Otmar Freiherr von Verschuer meet de hoofdomvang van deze tweelingzussen. Verschuer was lid van een Nederlandse adellijke familie. Hij was een zeer vooraanstaand genetica-onderzoeker en pleitbezorger van een verplichte sterillisatieprogramma. Eén van zijn studenten was Josef Mengele. Verschuer werd - mogelijk ten onrechte - nooit berecht voor oorlogsmisdaden. 


Een Trojaanse koe werd twee keer succesvol ingezet als vluchtmiddel uit de DDR. Op 7 juli 1969 werd de derde vluchtpoging door beambten bij de grensovergang Drewitz ontdekt.


Een 2-persoons cel


Vanaf de Lindenstrasse ben ik door de Neuer Garten, langs de Heiliger See en over de Schäferberg naar station Wannsee gewandeld. Ook vandaag weer een dag waarin je kon wandelen zonder jas.


Het mannetje van de mandarijneend.


Het Marmorpalais werd tussen 1787-1793 gebouwd in opdracht van Koning Friedrich Wilhelm II. Carl von Gontard was de architect.


De paleiskeuken als tempelruïne. Het verhaal gaat dat het Marmorpalais via een onderaardse gang is verbonden met de keuken.


"Das Grünes Haus" staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het was ondermeer de dienstwoning van de beroemde tuinarchitect Peter Joseph Lenné.


"Die Kolonnaden sind gerettet"staat op een groot bord bij de Glienicken Brücke. Ze waren in verval geraakt. Een grote inzamelactie bracht voldoende geld bijeen om de "Kolonnaden" te restaureren.


Het Schloss Babelsberg werd ontworpen door de beroemde architect Karl Friedrich Schinkel. De tuin werd aangelegd door tuinarchitect Peter Joseph Lenné.


Op de Schäferberg stond deze enorme parasolzwam


De "Vier met stuurvrouw" was aan het trainen op de Grosse Wannsee


Klik hier voor detail van de wandeling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten