donderdag 4 mei 2017

Dodenherdenking Bellingwedde

Ik heb vanavond met 350 andere mensen de Dodenherdenking van de gemeente Bellingwedde in Wedderveer bezocht.

De aanwezigen gingen o.l.v. muziekvereniging DOK vanaf het Albert Wubsbankje naar het oorlogsmonument. Albert Wubs was onderwijzer/verzetsstrijder en kwam om in Neuengamme.


Astrid Lüürssen, voorzitter van het 4 mei comité:

"Elk jaar kiest het landelijk comité 4 & 5 mei een thema. Dit jaar is het thema "De kracht van het persoonlijke verhaal. Waarom dit thema: Omdat uit ervaring gebleken is dat wanneer je een belevenis hoort van iemand die je kent meer blijft hangen. Een goed voorbeeld is de musical Soldaat van Oranje."


The Last Post gevolgd door twee minuten stilte.


Eerst mogen de schoolkinderen bloemstukken leggen.



Jenthe Hamstra, Tom Molanus en Silke de Vries mogen een witte roos bij het monument leggen.



Namens OBS de Vlonder werd een bloemstuk gelegd door Kiki Brouwer en Sjoerd van der Ziel.


De krans namens de gemeente Bellingwedde werd gelegd door burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff en VVD-fractievoorzitter Jan Westerbeek.


Twee oorlogsveteranen hebben zojuist een krans gelegd.


Wilt Meendering en Arie Heeling hebben een bloemstuk gelegd namens het CDA.


Namens de PKN-kerk Blijham legden Mariëtte Verweij en Flip Klatter een bloemstuk.


Gerd Husmann heeft als loco-burgemeester van de Duitse partnergemeente Rhede een bloemstuk gelegd.


Scholieren lezen hun gedichten voor.


Burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff:

"Schrijvend aan mijn toespraak voor vandaag realiseerde ik me dat de persoonlijke verhalen van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt steeds zeldzamer zullen gaan worden. Toch zijn juist hun verhalen te belangrijk om niet bij stil te staan. Door hun verhalen te horen en op te schrijven wordt onze geschiedenis levend gehouden."

Hierop vertelde ze dat haar opa een garagebedrijf had. Omdat hij geen brandstof aan de Duitsers kon leveren werd hij opgepakt. Dit maakte toen grote indruk om de toen 12 jarige moeder van de burgemeester. Gelukkig kwam opa na een week weer vrij.

"Dit voorbeeld is zeker niet de ingrijpendste zaak die er in de oorlog gebeurd is. Maar het is goed alle verhalen op ons te laten inwerken, en te beseffen dat de kleinste inbreuk op onze vrijheid grote impact heeft. de kracht van de persoonlijke verhalen maakt wat vrijheid echt is, tastbaar."

Aldus de burgemeester.


Ter nagedachtenis van vijf omgekomen Engelse vliegeniers en een Poolse chauffeur werd door DOK het Engelse en het Poolse volkslied gespeeld. Als militair breng je dan de rechterhand naar de baret.


Vandaar naast de Nederlandse vlag ook de Britse en de Poolse vlag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten