dinsdag 19 maart 2024

De poepende man

In navolging van mijn bezoek van 18 februari 2024 heb ik vandaag wederom Lelystad bezocht.


De Piper PA-28-161 Cherokee Warrior II van Vliegclub Flevo staat klaar voor een vlucht.


In Aviodrome heb ik nog een korte maanwandeling gemaakt.


De Gloster Meteor is de allereerste Nederlandse straaljager. Tijdens de straaljagerexpositie "sneller dan het geluid" krijg je hem te zien.



De oorkonde van koningin Wilhelmina voor Anthony Fokker. Bij deze oorkonde hoort de gouden eremedaille voor voortvarendheid en vernuft van de Huisorde van Oranje. 


De oorkonde is van 9 april 1924. Reeds op 4 april 1924 bezocht prins Hendrik de directeur van de Fokkervliegtuigenfabriek en deelde hem in opdracht van de koningin mede dat hij een gouden medaille zou ontvangen. Nu is "alles geheim" bij het uitreiken van een lintje 😏


Van de parkeerplaats naar Batavialand liep ik door Bataviastad en zag deze steen liggen. Het is één van de vijf stenen waterdruppels die behoren bij het beeld "De Potvis" van Alice Helenklaken. De tekst op de waterdruppel - Als ik aan je denk, ademen we samen - is een fragment van een gedicht over de potvissen.


Een deeltje van de 60 meter lange Flevowand. Op deze wand is de historie vanaf de ijstijd tot de 21 ste eeuw geborduurd. Gemiddeld hebben 25 borduursters uit Biddinghuizen 14 jaar gewerkt aan dit pronkstuk.


Een telegraaf.


Een opengewerkte Caterpillar D2 en een Caterpillar D4C.


Het 1:10 schaalmodel van De Zeven Provinciën, het oorlogsschip waarop Michiel de Ruyter veel zeeslagen won. De versiering op de achterzijde van het schip is op ware grootte nagemaakt.


"Bij den Kuiper - Het volle leven bij Ligthart, Scheepstra en Walstra" is gemaakt door kunstschilder Antonius Mathieu Güthschmidt (1887-1958). Deze schoolplaat - nr 5 uit de serie timmeren - is uitgegeven door J.B. Wolters Uitgevers-maatschappij NV.


Links een foto van 18 februari 2024 van het hout voor een mast en rechts een foto van vandaag van hetzelfde hout. Dit is een maand handarbeid van twee Franse stagiaires. Het blok hout had voor de ronding een gewicht van 1800 kg.


Een nar aan boord van de Batavia.


De poepdoos aan boord.


De Houtribsluisbrug met een tweelingsluis.


De Spuisluis van het Houtribcomplex in de Markerwaarddijk. Op de voorgrond de wrakkenopslag van Rijkswaterstaat. Rechts op de achtergrond de 161 meter hoge zendmast uit 1975.


Hij kon hem niet omhooghouden. Na diverse pogingen pakte hij zijn spullen weer in.

Het kunstwerk Exposure op de strekdam bij Lelystad is gemaakt door Antony Gormly. In de volksmond wordt dit 26 meter hoge beeld de poepende man genoemd.

Klik hier voor de blog van mijn eerdere bezoek aan Aviodrome, hier voor Batavialand en hier voor Lelystad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten