donderdag 2 februari 2023

De Nachtwacht van Emmen


Voorafgaand aan China Lights hebben mijn loopmaatje en ik het Rensenpark bezocht. Het park - gelegen op het terrein van het voormalige Noorder Dierenpark - is genoemd naar het echtpaar Aleid en Jaap Rensen. Zij vormden jarenlang de directie van het dierenpark, waarvan Aleid haar vader Willem Oosting de oprichter was.


Een kunstwerk van afgedankte materialen, zoals een toetsenbord, afstandsbediening, telefoon, kruimeldief, broodrooster, stofzuiger, piano, enz.


In het park is "De Nachtwacht van Emmen" gevestigd. In de Savannestal (nachtverblijf van de giraffen) hebben amateurschilders de Nachtwacht van Rembrandt nageschilderd.


Dit werd gevolgd door andere werken van Rembrandt zoals de Staalmeesters. De bezielende vrijwilliger en amateurschilder Herry Prinsen gaf ons - tot sluitingstijd - een privé rondleiding.


In het najaar is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh 3 maanden in Drenthe heeft gewoond. daarom maken de amateurschilders nu werk van hem na, zoals De Vissersboten op het strand van Les Saintes-Maries-de-la-Mer.


Vincent's stoel met pijp.


Er was ook ander eigen (naschilder)werk te zien. Bijvoorbeeld het personage uit Alice in Wonderland.


Een op een secretarisvogel gelijkend beest, gemaakt door Ellen Vissia.


Herry Prinsen heeft deze Vlinders nageschilderd.


Ook het portret van kapitein Frans Banninck Cocq is door Herry Prinsen gemaakt. Oud NAM-medewerker Herry trekt zelf ook regelmatig een soortgelijk pak aan en speelt dan de rol van Frans.


Een schets van "De Legende van Rembrandt" Het doek dat Rembrandt in zijn laatste levensjaar van plan was om te schilderen is er nooit gekomen. Nu - 350 jaar later - werken de amateurschilders aan het doek.
 

Aleid en Jaap Rensen. Zij krijgen een plekje in De Legende.


Straks China Lights bezoeken. Maar nu eerst een hapje eten bij PUUR.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten