zondag 8 april 2018

Halve marathon Berlijn


De halve marathon van Berlijn heeft een voorgeschiedenis. Vanaf mijn 15e was ik met vlagen aan het hardlopen. Mijn 1e wedstrijd was de Nieuwjaarsloop van 1973 in Stadskanaal. Ik werd toen 4e. In 1978 begon ik tijdens mijn opleiding te trainen op de atletiekbaan in Lochem en liep 2 x per week over de Lochemse Berg. In 1987 begon het Tarvoloopcircuit en was ik een vaste deelnemer. Door Diabetes en een dubbele liesbreuk ben ik maar gestopt met hardlopen. In september 2017 zou ik met Janny Hilgenga deelnemen aan de Ride & Run in Onstwedde. Ik zou paardrijden en Janny zou 5 km lopen. De opgave was al geregeld. Toen kwam Janny met het bericht dat ze geen 5 km kon volhouden. Dus heb ik een week voor de Ride & Run de sportschoenen weer van zolder gehaald en heb een trainingsloopje gemaakt van ruim 5 km. De week erop stond ik met Janny aan de start (zie foto Freerk Bosker). Zoals jullie weten heb ik mijn hart verpand aan Berlijn. Ik heb daar zo ongeveer alles gedaan behalve hardlopen. Mijn doel voor 2018 werd deelname aan de halve marathon van Berlijn. 


Ik heb mij direct in september ingeschreven en een hotelkamer geboekt. Twee weken later was het maximum van 30.000 deelnemers bereikt. Dus mooi op tijd. Ik begon rustig te trainen, maar lichamelijke ongemakken gooiden roet in het eten. Op 4 maart stond ik voor de keuze. Annuleren of toch proberen. Ik trok die dag de sportschoenen aan en maakte direct een trainingsloop van 10.550 meter (1/4 marathon) en besloot Berlijn te proberen. Daarna heb ik nog 5 trainingsloopjes gemaakt. Ik was er zeker van. Immers WILLEN is KUNNEN !


Vrijdagmiddag ben ik na aankomst in mijn hotel in Berlijn met de metro naar het voormalig vliegveld Tempelhof gegaan om het startnummer op te halen. Het vliegveld is bekend van de luchtbrug


De enorme hoge aankomst/vertrekhal.


De uitgifte van de startnummers


Mijn startnummer


In hangaar 5 was een sportbeurs.


Naast bijzondere snufjes op het gebied van sokken en horloges was er natuurlijk ook de nodige catering


Verder werden diverse marathons in binnen- en buitenland gepromoot. Vanuit Bremen hadden ze hun mascotte Fridolin, een omgebouwde VW Kever meegenomen.


Voor de hangaar stond een oude "Rosinenbombern". Een C 54 G Skymaster. Tussen het ophalen van mijn startnummer en de loop heb diverse dingen gedaan in Berlijn. Zie daarvoor de andere blogs.


Twee uur voor de start stond ik al in blok F. De 3e startgroep. Ik had de telefoon meegenomen voor foto- en video-opnames voor deze blog.


De vakken voor de 2e start lopen al aardig vol.


Zo is het maar net !


De 3 dames in het rood komen uit Lingen.


De stortplaats


Het was best warm om te lopen. De start had 2 uur eerder gemogen wat mij betreft.


Op de achtergrond het Sonycenter.


Nog 1 km te gaan.


De supporters van Lars.


Deze bijzondere man liep de halve marathon met een Ananas op zijn hoofd.


Missie geslaagd. Ik kwam lekker ontspannen over de finish en heb daarna nog een km of 10 door de stad gewandeld.


De beloning.


Videobeelden


Voor de deelnemende atleten was er nog een "Abschlussparty" in de PURO Sky Lounge op de 20 ste verdieping van het Europa-Center. Het uitzicht over de stad is daar geweldig. Maar Techno muziek en 4 Euro voor een klein flesje water vond ik na een uurtje wel prima en zocht het bed van mijn hotel op.


De Berliner Morgerpost had een special van 48 pagina's over de loop met foto's en complete uitslagen.


Klik hier voor details van de route. Het parcours is een verbinding tussen heel veel bezienswaardigheden. Na de start bij Café Moskau, liep je onder meer langs de Fernsehturm am Alexander Platz, Unter den Linden, Historisch museu, de Dom, Hotel Adlon, Brandenbuger Tor, Siegessäule, Schloss Charlottenburg, Kurfürstendam, Kaiser-Wilhelm Gedächtnis Kirche, KADEWE, Sonycenter, Checkpoint Charlie en het Rote Rathaus.

1 opmerking:

  1. Mooi verslag! En wellicht ook een leuke uitdaging om hier zelfs eens te gaan lopen ��

    BeantwoordenVerwijderen