zondag 14 januari 2018

Rondje Veendam


Vanmiddag heb ik een wandeling rondom Veendam gemaakt. Ik begon mijn wandeling op de parkeerplaats bij de stations van Veendam. Links het oude treinstation en recht het nieuwe busstation in de oude loods van de firma Jonker.


Voor het station staat een bronzen sculptuur, gemaakt door Wim Steins. Het L'Incontro (De ontmoeting) werd in 2005 gemaakt en stond jarenlang op het station Utrecht Centraal.


Het afgelopen jaar is de rotonde van het Lloydsplein gereconstrueerd. In het midden een waterbergingsgebied met een kunstwerk, dat is ontworpen door Rob Oost. De 2 staanders verbeelden het Ooster- en Westerdiep. De spiraal de Oude Ae. Het was vandaag rond het vriespunt. Normaal valt er water boven uit de spiraal. In de avonduren is het kunstwerk prachtig verlicht.


In het Huis voor de Kunst komen verzamelaars en belangstellenden in huiskamersetting bijeen om hun passie te delen.


Hierboven drie naast elkaar gelegen gebouwen die in 1918 in de Engelse landhuisstijl voor de Dienst Gemeentewerken zijn ontworpen door gemeente-architect E. Brader. Links "t Bouwhuis", in het midden "De Werkplaats" en rechts directeurswoning "De Ae steen".


Tegenover het hertenkamp ligt de Hertenkampschool. Het gebouw werd ontworpen door architect Jan Stuivinga. Het werd in 1915 in gebruik genomen.


Het Ubbo Wilkensfontein is in 1934 gebouwd ter ere van de aansluiting van Veendam op het waterleidingnet. Wilkens was begin 20 ste eeuw burgemeester van Veendam. Het is ontworpen door C.L. Huguenoth van der Linden. Het beeldhouwwerk is gemaakt door Geert Marree.


Deze villa aan de Van Beresteijnstraat was vroeger eigendom van Marcus Marinus Duintjer Szn.
Het gebouw uit 1934 is momenteel te koop voor 545.000 Euro.


Het Veenkoloniaal museum is gevestigd in de Rijks Hoogere Burger School, gebouwd door rijksbouwmeester Jan Vrijman. Jarenlang was dit het Winkler Prins lyceum. Een standbeeld van Anthony Winkler Prins staat voor de ingang. Het is een ontwerp van Christine Chiffrun. Ik heb natuurlijk een bezoekje gebracht aan het museum. Daar mag je binnen geen foto's maken.


De Grote kerk is in 1663 gesticht. In de toren van dit rijksmonument hangt een klok uit 1544.


De graven van de familie Hazewinkel op de Algemene begraafplaats. Geheel rechts het graf van scheepsgezagvoerder Pieter Hendriks Hazewinkel. Boven op zijn graf een aardbol. Daaronder de tekst "Reis om den aardbol 1852-1854". 


Anthony Winkler Prins werd oorspronkelijk begraven in Voorburg. In 2005 werden hij en zijn vrouw Henriëtte Klijnsma herbegraven in Veendam naast hun zoon Vincent en zijn moeder Johanna van Marle Winkler. Marcus Marinus Duintjer Ezn. Hij was de grondlegger van de firma M. Duintjer en zonen. Dat was mijn 1e werkgever. Ubbo Wilkens was burgemeester van Veendam. Zijn vader was een van de oprichters van Duintjer, Wilkens, Meihuizen & Co.


Het oorspronkelijke gemeentehuis werd gebouwd in 1878. In 1913 werd het gemeentehuis verbouwd en uitgebreid onder architectuur van Jan Stuivinga. Het nieuwe gedeelte werd opgetrokken in een Neo-Hollandse Renaissance stijl.


De Sarabrug is nog een originele klapbrug en ligt in het verlengde van de Sarastraat.


Het achthoekig sluiswachtershuisje en de brug bij het Middenverlaat op de grens van Veendam-Wildervank. Aan landszijde Brasserie Wildervanck.


Het oude kantoorgebouw van de firma M. Duintjer en zonen is het enige wat van het bedrijf is overgebleven in Wildervank. Duintjer maakte verwarmingsradiatoren en geperforeerd plaatmateriaal.


Vooral de kraamkliniek van Huize St. Franciscus was in de wijde omtrek bekend. In 1984 werd deze afdeling gesloten. De Franciscanessen vertrokken naar Afrika en Zuid-Amerika. Nu is het een woon- en zorgcentrum.


De gebouwen zorggroep Meander en Acantus.


Het gebouw van waterschap Hunze en Aa's.


In 1954 werd sportpark De Langeleegte aangelegd en begon in Veendam het betaalde voetbal. In 2013 ging SC Veendam failliet.


Het gebouw van "Het Noorderlicht". Deze Loge van Vrijmetselaren werd in 1878 medeopgericht door Anthony Winkler Prins,


Dierenkliniek Buitenwoel


Op het onderstuk van Stellingmolen Busch aan de Molenstreek is een opmerkelijke opbouw geplaatst. Klik hier voor meer info over de historie van de molen.


Deze spoorbrug werd in 1909 gebouwd in opdracht van de Noordoosterlocaalspoorweg Mij. (NOLS). De draaibrug maakte deel uit van de spoorlijn Zuidbroek-Stadskanaal, die in 1910 werd geopend.


Klik hier voor details van de 13 km lange wandelroute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten