donderdag 27 februari 2014

Moskou aan de IJssel.


Vandaag had ik één dag voorjaarsvakantie. Mijn doel was een bezoek aan de Hanzesteden Deventer en Zutphen. Het was bij vertrek vanuit Westerwolde prachtig weer. Reden om via de Holterberg naar Deventer te rijden. Aangekomen bij Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug heb ik eerst een bezoek gebracht aan het Buitencentrum.


Vervolgens over de Holterberg naar Holten gereden. Alleen wat roofvogels en wielrenners gezien. De twaalf korhoenders (2 hanen en 10 hennen) die Nederland nog rijk is lieten zich niet zien. Ik moest het doen met de twee geprepareerde korhoenders in het Buitencentrum.


Aangekomen in Deventer parkeerde ik mijn auto tegenover Tauw en Saxion. Bij Tauw heb ik in 1986 in opdracht van het ministerie van VROM de cursus Monsterneming en analyse van chemische afvalstoffen gevolgd. In opdracht van hetzelfde ministerie mocht ik, in samenwerking met Saxion, gemeente- en provincieambtenaren een juridische milieucursus geven.


Vanaf de parkeerplaats ben ik via de Walstraat naar de Brink gelopen. Op de brink natuurlijk de Waag, het Penninckhuis met daarvoor het beeld van Albert Schweitzer met onderschrift "Eerbied voor het leven", de Wilhelmina fontein met de Deventer stedemaagd en het uit 1735 daterend V & D pand.


In de Walstraat, gelegen in het historische Bergkwartier wordt jaarlijks in december het Dickens Festijn georganiseerd. Diverse (garage)deuren bevatten afbeeldingen Dickens-figuren.


In de winkelstraat ging het van bam-bam-bam. Nu weet ik waar de naam BAM op de rug van deze arbeiders vandaan komt.


Als je in Deventer bent is het speelgoedmuseum aan de Brink een bezoekje waard.


Clown op step (1950-1980), inspectiewagon met inspecteur en twee aandrijvers (1904-1909), stoomlocomotief met drie spiritusbranders (1850-1900) en een clown in auto (1903-1927)


Een rolprent met de avonturen van Flip en flop (1930), toverlantaarns (1800-1900), oude sprookjesboeken, puzzels en thunderbirds speelgoed.


Deventer en koek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jacob Bussink koopt in 1820 een bestaande koekbakkerij. Jb Bussink's is wereldberoemd in Deventer e.o. Op de Brink, in een pand uit 1850, heeft Bussink een  koekwinkeltje.


In het winkeltje is een knusse koffie- en theeschenkerij gevestigd. Ik heb hier genoten van een Sencha Cactus Vijg (groene thee met stukjes vijg, papaya, ananas, mango, meloen, zonnebloem- korenbloembloesem en cactussaroma) met een portie Deventer koek, bestaande uit kruidkoek, gemberkoek en ellekoek.


In het pand van de Oude vrouwengevangenis is nu een winkel in woondecoratie "De vrije vogel" gevestigd.


In historische straatjes tref je leuke uithangborden aan.


Voor de Bergkerk (ook wel Sint-Nicolaaskerk genoemd) staat een oude brievenbus 1914.


Op het grasveld van de Bergkerk pist een houten neushoorn tegen een paal. Deze neushoorn is gemaakt tijdens Deventer op Stelten
Nog even over de titel van deze blog. Gezien de politiek georiënteerde bevolking werd Deventer vroeger aangeduid als "Moskou aan de IJssel". In 1909 werden Marxisten op een SDAP congres in Deventer uit de partij gezet. Vanuit deze groep is de CPN ontstaan. In 2013 werd een gala naar "Moskou aan de IJssel" naar vernoemd.


De brug over de IJssel bij Hanzestad Zutphen.


De viskraam had weinig klanten. Slecht weer opkomst ?


De Berkelpoort is een onderdeel van de 14e eeuwse stadsmuur.


Ja hoor ! .... en toen begon het stevig te regenen. Het leek ineens uitgestorven op straat. 


Gelukkig was er een geweldige schuilplaats. Koffie- en theeschenkerij "De Pelikaan". Landelijk werd de koffie van De Pelikaan al meerdere keren gekozen tot "het beste kopje koffie van Nederland". Gelet op het slechte weer heb ik vervolgens mijn biezen gepakt en ben naar huis gereden.

Zutphen - Ik kom weer terug als het droog is !

zondag 23 februari 2014

Rondje Ommen


Vandaag heb ik een wandeling gemaakt in de omgeving van Ommen. Het wandelnetwerk Vechtdal heeft prachtige routes uitgezet. Ik heb de auto geparkeerd bij de Besthmenermolen. Klik hier voor meer informatie over deze korenmolen uit 1862.


Naast de molen zit het natuurinformatiecentrum Ommen, de heemtuin en het landbouwmuseum.


Tijdens de wandeling kwam ik deelnemers aan de Wilgenweard Wintermaraton tegen. In totaal namen aan deze MTB toertocht 1150 sporters deel.


De "Steile Oever" is een uitloper van de Besthemerberg, waar de oever door de Regge is uitgesleten.


In het bos veel dood hout, berken vol heksenbezems, een vrij zeldzame in bloeistaande gaspeldoorn en zwammen.


Aan de rand van het bos en achter in de achtertuin van kasteel Eerde ligt een schitterende woning met een grasveld vol bloeiende krokussen.


Wildtunnel onder de Hammerweg


Onderweg kom je van alles tegen. Een in de brand gestoken bankje, leuke toegangspoortjes die vee tegenhouden, een sluisje en een hindernis in het land bij de sportpaardenfokkerij van de familie van Straaten.


Zal ik u een spannend verhaal vertellen ?


Het was niet alleen mooi wandelweer, maar ook mooi fietsweer!


De hermeandering van de Beneden Regge


Nieuwsgierige Lakenvelders


Een droomhuis op een droomplek


Wat een bijzondere stam


Na 12 km zag ik eindelijk een Horeca-gelegenheid. Helaas was het vandaag onverwacht druk bij restaurant De Nieuwe Brug in het buurtschap Nieuwebrug en was de ambachtelijk gemaakte appelgebak met slagroom uitverkocht. Ik moest helaas mijn honger stillen met een bakkie thee en een flinke krentewegge.


Op de oever van de Regge ligt Felicità, een kunstwerk van Jan Merlin Marski.


De wandeling ging ondermeer over Landgoed Eerde met kasteel, boerderijen, akkers, bos en houtwallen. Omdat de wandeling langs de achterzijde van het kasteel liep, ben ik op de terugweg nog even langs de voorkant gereden. In Kasteel Eerde is een internationale school gevestigd.


Klik hier voor details van de 14,5 km lange route.

vrijdag 21 februari 2014

Sonneveld


Vanavond in het Theater Geert Teis de muzikale voorstelling Sonneveld bezocht. Even een avond terug in de tijd met Tony Neef, Jan Elbertse, Thomas Cammaert, Mariska van der Kolck, Cindy Bell en Sandra Jonkman.

Wie was de in Utrecht op 28 juni 1917 geboren Wim Sonneveld ?
Als rode draad loopt deze vraag door de voorstelling.
Als het doek open gaat ligt de 56 jarige Wim (Tony Neef) met een hartaanval in het ziekenhuis. Dan volgt er een flashback.

Wim die moet helpen in de kruidenierszaak van de uiterst strenge vader Gerrit, zijn moeder sterf als Wim nog maar een kleuter is, op 17 jarige leeftijd treedt hij voor het eerst op en ontmoet de homoseksuele theaterrecensent Huub Jansen (Jan Elbertse), ze trekken samen door Frankrijk en gaan later samen in de grachtengordel van Amsterdam wonen. In 1944 begint hij met een eigen cabaret. In het (Leidsepleintheater) ontmoet hij de homoseksuele Friso Wiegersma (Thomas Cammaert). Met Conny Stuart (Mariska van der Kolck) deed hij diverse programma's. Haar 2e huwelijk met Joop Doderer (Swiebertje) liep mede door toedoen van Sonneveld op de klippen. In 1959 koopt Wim in Frankrijk een oude bergerie. Om de show wat meer uitstraling te geven zijn Sonnevelds nichtje Joantine (Sandra Jonkman) en een lifter (model Cindy Bell) in het stuk verwerkt.

Er komen liedjes voorbij als: Aan de Amsterdamse grachten, Catootje, Daar is de orgelman, Josefien, Kroketten, Margootje, Moeder ik wil bij de revue, Nikkelen Nelis, Frater Venantius en Ome Thijs.

De voorstelling besluit met het door Friso geschreven lied Het dorp

Een voorstelling duurt maar twee keer uur uur. Dan moet je keuze maken. Dan laat je de "werkrelatie" met Albert Mol maar schieten en moet ik liederen uit mijn kinderjaren als De kat van Ome Willem, in een rijtuigie en Op de step missen. De in Leek geboren Neef liet nog wel even horen dat hij "t Grunnegs" nog niet is verleerd.

Op 8 maart 1974 werd een 2e hartaanval Wim fataal. Wim en Huub liggen samen op het de RK begraafplaats Buitenveldert. Hij heeft in een tijd geleefd waarin er een taboe rustte op homoseksualiteit. Sonneveld daardoor een bewuste keuze van  producent Albert Verlinde entertainment ?

Klik hier voor de officiële trailer en hier voor het meest complete overzicht over Wim Sonneveld.

donderdag 20 februari 2014

Pelecanus onocrotalus


Na de heremietibis en de koereiger kwam ik vandaag wederom een dwaalgast tegen. De Pelecanus onocrotalus of beter gezegd de roze pelikaan. In Noord Nederland vrij uniek. Als zo'n beest in een ander deel van Nederland neerstrijkt is het bij de NOS wereldnieuws


De pelikaan lag te rusten in het Veenkoloniale gras en liet heel mooi de keelzak zien.


Onraad ? ready for take-off


In de vlucht zijn de zwarte slagpennen met witte dekveren goed zichtbaar. De vleugels hebben wat dat betreft wel iets van de ooievaar.


Deze pelikaan heeft geen pootring(en). Niet ontsnapt uit een dierentuin of vogelpark ? Is het een "echte"?


Roze pelikaan schudt regendruppels van zich af.

Jirre veuren


Zo noemden wij vroeger het uitrijden van mest.
Via deze - door Boven VOF Finsterwolde - gehanteerde methode komt de drijfmest via een sleepslang direct vanuit de mestsilo naar de injecteur op de tractor.

Die hard


Weer of geen weer.

zondag 16 februari 2014

Invasie


Achter mijn woning zitten honderden kramsvogels.


Ze genieten van de wormen en van een heerlijk bad.

dinsdag 11 februari 2014

Joris van Alphen


Door de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, afdeling Bellingwolde, werd vanavond een lezing georganiseerd. Fotograaf/bioloog Joris van Alphen vertelde over zijn expeditie naar de Kinabalu, een vierduizend meter hoge berg op Borneo. 


Joris vertelde over de Orang oetan, een mooie gekleurde gifslang, de neushoornvogel, de steeloogvlieg, de nachtpauwoog, de landbloedzuiger, de verschillende vleesetende bekerplanten en over The hole-in-the-head frog (Huia cavitympanum - gat in de kop kikker).


Joris heeft een eigen website.


Tenslotte vertelde Joris nog even over zijn belevenissen in Senegal, waar hij een aantal dagen met Ben Koks en Almuth Schlaich van de stichting Grauwe kiekendief verbleef om het gedrag van de kieken te volgen. Ze kwamen daar op 2 februari Edwin tegen, een in de gemeente Bellingwedde geboren kiekendief mannetje. 
Wat Joris niet heeft verteld is dat ze op 20 januari in Senegal een mannetje hebben gevangen en dat die is vernoemd naar Joris.

Vorig jaar november was Almuth te gast bij het Nut. Klik hier voor de blog over deze bijeenkomst.