maandag 30 januari 2023

Rondje Hooghalen

Vandaag heb ik met Esther Pater een rondwandeling vanuit Hooghalen gemaakt. 


Aan de Hoofdstraat, op de "Neie Brink",  staat een bankje met een hond er op.  Het kunstwerk is gemaakt door Steef Roothaan in het kader van het 800-jarig bestaan van "Haolen".


De oude melkfabriek is van de sloop gered. In het pand zit nu Flora Projects.


Langs de Hof van Halenweg, Oosthalen en Hemeloor (nabij Kamp Westerbork) staat per transportdatum een spoorbiels rechtop in de grond. Op de biels staat een plaquette met de transportdatum, de bestemming en het aantal personen. Op één van de bielsen stond een foto van Meta ten Brink. Lees hier haar verhaal.
In 2014 en 2021 heb ik daar reeds een blog over geschreven. Om herhaling te voorkoming verwijs ik daarnaar. Wel hebben we in het Herinneringscentrum van Kamp Westerbork een kop koffie gedronken en de boekentafel bezocht.. In het centrum kreeg een Duitse schoolklas een rondleiding.


Langs de Melkweg staan informatieborden over onze planeten.


Deze fluisterschotel van Staatsbosbeheer werd eind 2016 "gestolen" door de Oudejaarsvereniging Tied Zat uit Zorgvlied.


De radiosterrenwacht bestaat uit 14 parabolische antennes. Gebruik van de telefoon is in de omgeving verboden. Nu is een smartphone meer dan een telefoon. Als je het telefoon gedeelte uitschakelt kan je naar mijn mening wel foto's maken met een smartphone. Immers in de verordening (oud - al van 2000) staat "met een aangeschakelde zender".


Er was wel een beetje water gevallen.


Een mooi veenmeertje. Daar is het over enkele maanden vast wit van veenpluis en eenarig wollegras.


In het bos kwam ik een mij onbekende soort den tegen. Uit nader onderzoek blijkt het te gaan om de weymouthden (pinus strobus).


Een super grote roodgerande houtzwam (ongeveer 50 cm breed en 15 hoog)


De storm heeft zijn sporen nagelaten. Aan de rand van het bos lagen alle bomen om. 


Dit heuvelachtig gebiedje is opnieuw ingericht.


Deze gaspot was 1.5 m hoog.


Al met al was het 👍👍👍👍 wandelweer.


Klik hier voor details van de 17.5 km lange wandeling.


Dichtregels

 

zaterdag 28 januari 2023

Gelukkig 🥰


Mijn vriendin Olga is weer terug. Olga is op 18 juni 2018 geringd als nestjong in Beetsterzwaag. Haar pootnummer is NLA 4E218. 


Ze is geboren tegenover de boerderij waar Rutger Hauer heeft gewoond (Bethlehem). 


In Turks Fruit was Olga (Monique van de Ven) de levenspartner van Eric (Rutger Hauer). Vandaar dat ze 4 jaar geleden die naam kreeg. Dit is het vierde jaar op rij dat ze in Ekamp (Finsterwolde) zit. 


Ze loopt nu de verse molshopen af op zoek naar een lekkere mol. 


Ik schreef gisteren al in mijn blog onder de foto van een ooievaar met pootring "Waarschijnlijk een bekende van mij. Binnenkort maar eens op zoek." Dat was vandaag dus en met succes.

vrijdag 27 januari 2023

Midwolda - Wedde 2

Net als op 11 maart 2022 kreeg ik een lift naar Midwolda en ben vandaar naar huis gewandeld. Toen via Scheemda en vandaag via de Blauwestad.


Een zwaluwtil langs de hoofdweg in Midwolda.


Het Nieuwe kanaal werd zo'n 150 jaar geleden aangelegd tussen het Winschoterdiep en het Termunterzijldiep. Via de Blauwe Passage is er ook een verbinding met het Oldambtmeer.


De Ennemaborg en het koetshuis. De borg is eigendom van het Groninger Landschap. Kunstenares Maya Wildevuur woont in de borg en heeft daar haar galerie en atelier.


Boerderij Hermans Dijkstra werd gebouwd in 1858. Voor de boerderij ligt een prachtige slingertuin. Zowel de boerderij als de tuin zijn aangewezen als Rijksmonument.


Maar in Midwolda staan meer opvallende boerderijen, zoals Hoofdweg 25, Hoofdweg 33 gebouw rond 1855, De Vicarie - het voormalig woonhuis van Hendrikje Bijl (Imca Marina) - gebouwd in 1905 en villaboerderij Boschzicht uit 1873.


De kapsalon zit in een pand uit 1795. Het pand was van klokkengieterij Van Bergen.


Als ik toch in Midwolda ben moet ik natuurlijk het graf van mijn schaatsvriend Usko Sportel bezoeken. Als je bij zijn graf staat trekt het oog als een magneet naar een grote leeuw op het graf van Johannes de Gans, de levenspartner van Maya Wildevuur. Verder trof ik het graf aan van klokkengieter en brandspuitfabrikant Heero Andries van Bergen en Pieter Reint Hermans en Tetje Detmers. Pieter zijn vader had opdracht gegeven tot de boerderij Hermans Dijkstra.  In de achtergevel van de middelste schuur staan de intialen P.R.H. & T.D 1877. 


Deze huwelijksakte van Pieter Reint en Tetje 1877.


De kerk van Midwolda is gebouwd in 1738. De toren is reeds in 1708 gebouwd. In de kerk staat een bijzonder Hinsz-orgel uit 1772.


Links de oude Christelijk gereformeerde kerk en rechts de nieuwe. Opvallend is de naam Crux Ancora Vitae.


Een pannakooi en speeltoestel De Walvis op het Noordstrand van het Oldambtmeer.


Als je via Google Earth het strand bekijkt zie je inderdaad een walvis.


De Jachthaven van Midwolda.


In het oude schoolgebouw van Oostwold uit 1869 zit nu Brasserie Old School. Voor het gebouw (en natuurlijk niet er bovenop) staat een wegwijzer van Wadbijzonder. In Emden kwam is een Duitstalige versie tegen. Het was een project van o.a. Interreg.


Een aantal opvallende woningen langs de Hoofdweg/Huningaweg. De Rentenierswoning uit 1904 werd gebouwd in opdracht van Pieter Reint Hermans, Lommerlust werd gebouwd in 1874, de villa aan Hoofdweg 1925 werd gebouwd in 1925 en de witte villa werd rond 1913 gebouwd in opdracht van herenboer Habbo Derk Hovinga. Hun zoon - de Oldambster dichter - Derk Sibolt Hovinga heeft daar tot aan zijn dood in 1990 gewoond.


De Pitch & Putt op Huninga's Heem.


Langs de route staan meerdere mooie en nieuwe openbare gebouwen, zoals het multifunctioneel gebouw De Meerkant, sporthal De Rietkraag en gezondheidscentrum Blauwestad.


Vanaf de vlonderbrug heb je goed zicht op het vogeleiland De Kikkerberg. Op het eiland is o.a. een zwaluwwand aangelegd.


Het was prachtig weer voor een buitenrit.


Veel bruggen in de Blauwestad hebben de naam van een libel of juffer. Deze brug heet Waterjuffer.


In Ekamp liep alweer een ooievaar met pootring. Waarschijnlijk een bekende van mij. Binnenkort maar eens op zoek.


In 2019 is in de Blauwestad deze prachtige woning/kantoor gebouwd. Het kwam in de plaats van een oude woonboerderij. Aan de bouw ging een hele procedure vooraf.


Het eerste permanente marathonparcours in Nederland tref je aan in de Blauwestad.


In de Blauwestad tref je ook "De kei van de keizer" aan. Deze kei werd in 1954 gevonden in het land van Jan Keizer. Tegenover de kei staat het beeld van Sicco Mansholt, gemaakt door Marten Grupstra.


Riethandel & transport Miedema uit Gytsjerk maait met een speciale rietmaaier de rietkragen langs het Oldambtmeer.




De Pieter Smitbrug. Aan beide zijden van de brug staat een Socialsofa. Vanaf de brug heb je mooi uitzicht over het Havenkwartier.


Mooie dames in De Beeldhouwtuin in Winschoten.


Het hertenkamp volg nieuwsgierige landgeiten.


Kunst in het Rosarium - Vrouw op takken van Henk Vos, Suit 2 van Herbert Nouwens, de Bourgondische Titaan van Willem Vermandere, De Roos van Toos van Toos Hagenaars en Help van Luc Leenknegt.


Aan de rand van het Rosarium ligt de grootste zwerfsteen van de provincie Groningen.


Naast het mooie Cultuurhuis De Klinker staan vervallen bedrijfspanden en woningen. Dit is bepaald geen visitekaartje voor Winschoten. In 2017 gaf lijsttrekker Ger Klein van Gemeentebelangen Oldambt aan dat hij het zat was. Nu 5.5 jaar later zit Klein zelf een jaartje in het college en is de puinhoop alléén maar groter geworden.


Het stadhuis van Winschoten is gebouwd in 1896 naar ontwerp van gemeentearchitect Klaas de Grooth en rijksbouwmeester Cornelis Hendrik Peters. Op de voorgevel staan de letters S.P.Q.W. Dat betekent Senatus Populus Que Winschotanus. In het Nederlands: Voor raad en volk van Winschoten.


De naam Dommering is al een eeuw verbonden met de Horeca in Winschoten. Boven de motorkap van de auto zie je de cabine van een kabelbaan.


Zes jaar lang heeft Etty van Hillesum in de Oranjestraat in Winschoten gewoond. Voor haar is nabij de woning een bescheiden monumentje gemaakt.


Bij Sjef hebben ze de rode loper al voor mij uitgelegd. Omdat het diner een geheim blijft tot het wordt geserveerd laat ik deze culinaire verrassingstocht aan mij voorbij gaan. "Wat de boer nait kin, dat vret hai nait".


Langs de Blijhamsterweg staan nog een paar historisch (halve)km-paaltjes van de provincie. Dit was vroeger (voor aanleg van de ringweg) een provinciale weg.


Langs de Blijhamsterweg staan ook vrij nieuwe gebouwen zoals de Campus en Expertisecentrum Old Wolde.


Ik ga voortaan mijn gereedschappen maar kopen bij Plien & Bianca.
 

Afeer heeft de oude steenfabriek "De Winschoterhogebrug" uit 1926 grotendeels gesloopt. De fabriekspijp staat er nog en blijft ook staan als cultureel erfgoed.


Mijn wandeling kwam o.a. langs Winschoterweg 6 te Blijham. Akkerbouwbedrijf Maatschap Huisman had zojuist de verlichting i.k.v. de Lichtjesroute ontstoken. 


Vanaf hier was het nog 3 km door de duisternis naar huis.

Klik hier voor details van de 25 km lange wandeling.

Klik hier voor Midwolda - Wedde 1.