zaterdag 18 februari 2017

Tegeler Forst

Vanmorgen heb ik eerst de Berlijnse wijk Pankow bezocht.


Het Schloss Schönhausen deed in de 18e eeuw dienst als zomerresidentie voor koningin Elisabeth Christine. In de 2e wereldoorlog was het een opslagdepot voor kunst en in de DDR-tijd zetelde Staatspresident Wilhelm Pieck hier. Ook Walter Ulbricht had hier in 1964 zijn werkkamer.


Achter het slot staan 4 imposante platanen.


"Das Städtchen wo die alten Kader wohnten" las ik ooit over de Majakowskiring. In 2010 en 2016 bezocht ik Waldsiedlung Wandlitz. Daar woonden de DDR bobo's in een hermetisch afgesloten dorp naar Westerse maatstaven. Voordat de Waldsiedlung werd gebouwd woonden de DDR bobo's in de Majakowskiring.


In deze woning (nr 29) woonde van 1945 tot 1960 de 1e Staatspräsident der DDR Wilhelm Pieck.


Van 1953 - 1954 woonde Erich Honecker in deze woning die tegenwoordig dienst doet als "Kinder und Jugendfreizeithaus".


In deze vakwerkvilla woonde Günter Schabowski. De man die tijdens een persbijeenkomst op 9 november 1989 vertelde dat de DDR-regering het vrije reizen naar het Westen zou toestaan. Op een vraag van een journalist - die vroeg wanneer dat zou ingaan - antwoordde hij "sofort".


Villa Kasbaum was van 1877-1945 de residentie van ingenieur Richard Piechat. Daarna deed het dienst als Sovjet casino en paardenstal. In 1949 kreeg het de bestemming van "Gästehaus der DDR regierung". Nu is het in handen van de Volksrepubliek China.


De oude "Lokschuppen" Pankow-Heinersdorf is tegenwoordig een urbex locatie geworden. Klik hier voor een urbex-video


De voormalige Fachhochschle der Polizei in Basdorf. In 1938 werd op deze plek de Brandenburgischen Motorwerke Bramo gevestigd. Hier werden door dwangarbeiders BMW vliegtuigmotoren gebouwd. In de DDR-tijd zat hier de Volkspolizei.


Vanmiddag heb ik het Barnim Panorama in Wandlitz bezocht.


Heckrund en een 100 jaar oude hooiwagen.


De Ploeg als kunst. Daar weten wij Groningers alles van !


Een pompwagen, diverse werktuigen en gereedschappen.


Een 20 PK Ackerluft Bulldog D 3507 gebouwd door Heinrich Lanz in 1941.


Bodemprofiel


Melkmachine, slinger, zaaiviool en pers.


Een 8 cilinder 215 pk rode Kirowez K 700 diesel van Kirow-werk Leningrad, bouwjaar 1970 en een stoomlocomotief van 280 pk, gebouwd rond 1900 door de firma Andreas Heuck uit Gatersleben.


In de tuin kon je "Die schätze des Barnim"ontdekken.


Aan het einde van de middag heb ik nog een wandeling door het Tegeler Forst gemaakt. Een schitterend natuurgebied van de noordrand van Berlijn. De stad bestaat voor 1/3 deel uit groen. (bossen en parken).


Wat een mooie keiler.


Drieluik


Het mannetje van een damhert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten