dinsdag 21 februari 2017

Dagje Frankfurt (Oder) - Słubice


Vandaag ben ik met de trein van Berlijn naar Frankfurt (Oder) geweest en heb een uitstapje naar het Poolse Słubice gemaakt. Bij aankomst in Frankfurt (Oder) regende het.


De "Kiesslingbauten" zijn na de eerste wereldoorlog in opdracht van de Reichsbahndirektion ontworpen door architect Martin Kiessling.


Soms is erfgoed uit de 19e eeuw toe aan een grote renovatie.


Vanaf het plantsoen kijk je tegen mooie gebouwen aan, waaronder geheel links de Volkshochschule.


In Hospital St. Spiritus, gebouwd in 1787 zit tegenwoordig "Haus der Künste".


Een mooie oude brievenbus


Der Oderturm is met 25 etage's het hoogste kantoorgebouw van Brandenburg. Onder in het gebouw zit een winkelpassage. Boven in het gebouw zit een restaurant met een mooi uitzicht op de omgeving. Helaas was het restaurant gesloten.


Het hoofdgebouw van Universiteit Viadrina was voor 1991 het Regierungspräsidium Frankfurt (Oder).


Het "Denkmal" van de n Frankfurt (Oder) geboren schrijver Heinrich von Kleist is in 1910 gemaakt door Gottlieb Elster.  Het beeld "Die Muse" uit 1991 van kunstenaar Roland Rother.  De toren en het interieur van de 14e eeuwse St. Marienkirche. Het Rathaus is één van de oudste van Duitsland. Boven op het torentje links van het midden is een hengel bevestigd met een vergulde haring er aan.


Via de Stadtbrücke over de Oder van Duitsland naar Słubice in Polen. Słubice behoorde tot 1945 tot Duitsland.


De uiterwaarden van de Oder


Als je het stadje met ruim 18.000 inwoner binnenkomt zie je niets anders dan wisselkantoren, slijterijen en tabakszaken.


De katholieke kerk van Słubice


De beroemde Polenmarkt Bazar.


Het Olympisch stadion is gebouwd in 1927 en behoort tot de oudste stadions van Polen.


De begraafplaats van Słubice. Op de graven liggen veel bloemen en staan veel graflantarens. Wat zou een bezoek in de donker een bijzondere ervaring zijn. Opvallend zijn de bankjes bij een graf.


De begraafplaats ligt op een heuvel. Hierdoor kijk je over de uiterwaarden van de Oder. Op meer dan een km afstand zie ik een zeearend vliegen en op enkele honderden meters een sperwer. Met een 70-200 mm begin je dan niet veel. Een forse uitsnede als bewijs exemplaar.


Ed & Willem Bever zijn goed bezig geweest.


Op de terugweg naar de trein nog even voor "Milchkaffee mit Käsekuchen" bij McCafé aan. Kosten 4,59 euro. Daarvoor krijg je er ook nog een gratis doosje Rittersport bij.


Klik hier voor 13 km lange de wandelroute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten