donderdag 10 november 2016

Margriet Brandsma


Vanavond heb ik een lezing bezocht van Margriet Brandsma. Deze bijeenkomst was georganiseerd door het departement Bellingwolde van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Margriet vertelde dat haar ouders afkomstig waren uit Friesland en dat haar vader werk kreeg in Noord Holland. Zij groeide op in de omgeving van Alkmaar. Van 2002 tot 2014 werkte ze vanuit Berlijn als Duitsland correspondent voor de NOS. Ze woonde in een "Mietskaserne" in de wijk Friedrichshain. Dit is gelegen is Oost-Berlijn. In haar blok woonde de familie Bauer. Mevrouw werkte vroeger voor de Stasi en als het afval op de binnenplaats niet goed was gescheiden wist mevrouw Bauer wie de schuldige was.


Tijdens de lezing werd een diavoorstelling over Berlijn getoond.


Ze vertelde over de rel over het Holocaust-Mahnmal. Kort voordat het monument in 2005 werd onthuld bracht het bedrijf Degussa een anti-graffiti-laag op de betonnen blokken aan. Een dochterbedrijf van Degussa was Degesch, het bedrijf dat in de oorlog Zyklon B leverde om de joden te vergassen. De bouw werd stilgelegd. Er gingen stemmen op om het weer af te breken. Maar vanuit de joodse hoek werd ingebracht dat een dergelijk standpunt 60 jaar na de oorlog een ontwrichting van de economie zou betekenen, immers de Deutsche Bahn, Siemens en nog veel meer zouden dan in de ban moeten. De foto heb ik gemaakt tijdens de bouw in september 2003.


Met dank aan de joodse gemeenschap werd de bouw hervat.


Na de hereniging was er van alles veel te veel. Er waren in Berlijn 4 vliegvelden, 2 dierentuinen, te veel sportvelden, culturele centra, enz. Er moest gesaneerd en gefuseerd worden.


Ten Zuidoosten van Berlijn ligt het plaatsje Krausnick. In april 2009 reed ik daar langs Tropical-Islands. Margriet vertelde vanavond dat het gebouw er in 2000 als Zeppelin fabriek werk neergezet. Dat werd geen succes. Het bedrijf ging failliet , maar de Duisers wisten het in 2004 om te zetten tot een Tropisch "Freizeitpark".


Na veel wikken en wegen werd Berlijn weer de hoofdstad van Duitsland en verhuisde het politieke centrum van Bonn naar Berlijn. De Bundestag is weer het middelpunt van de macht.
Via een solidariteitsheffing betaalden West-Duitse gemeenten aan de opbouw van de Oost-Duitse gemeenten. Zo kon Wittstock met westgeld uitgroeien tot een prachtig stadje en had Dusseldorf door de heffing geen geld om de wegen te onderhouden. Dit gaf de nodige strijd.


Veel toeristen bezoeken het nep checkpoint Charlie.


Wil je geen nep zien ! Bezoek dan eens de Stasi gevangenis Berlin-Hohenschönhausen, alsdus Margriet.


of in het westerlijke gedeelte zou je "Notaufnamelager Marienfelde" moeten bezoeken. Natuurlijk stuurde de Stasi hier ook spionnen als vluchteling naar toe.


Na de pauze ging haar verhaal over Angela Merkel die heel hard werkt in haar Bundeskanzler Ambt. Merkel wordt vaak onderschat, ze heeft scherpe politieke antennes en ze is op haar best in tijden van crisis. Maar ook de angst voor honden en de humor van Merkel kwamen aan bod. Ze zou zelfs goed zijn in het imiteren van Nicolas Sarkozy en Silvio Berlusconi en zou ze hartelijk lachen om de grap: "Wat doet de kapper van Merkel voor werk ?"


Door haar optreden en haar kennis van de Russische taal is Merkel degene die naar voren wordt geschoven om met Vladimir Poetin te spreken. Drie weken geleden kwam hij nog met zijn bolide langs om te spreken over de bombardementen op Aleppo en het conflict in de Oekraïne. Zie blog.
Volgend jaar zijn in Duitsland nieuwe verkiezingen. Waarschijnlijk maakt Merkel deze maand bekend dat zij herkiesbaar is.


Margriet op de foto met het departementsbestuur.


Recent verschenen boeken van Margriets hand zijn verkrijgbaar in de betere boekhandel.

Het verhaal heb ik met mijn eigen foto's ondersteund. Klik hier voor meer van mijn blogs over Berlijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten