maandag 17 oktober 2016

Südwestkirchhof Stahnsdorf


Vandaag ben ik met de S-bahn naar Stahnsdorf geweest. Bij station Heidelberger Platz moest ik overstappen. Het metrostation met een kathedraalachtige perronhal is een beschermd monument. Aan de wanden hangen foto's van de stad Heidelberg.


Parijs heeft Père- Lachaise, maar Stahnsdorf, ten zuiden van Berlijn heeft het Südwestkirchhof. Met 206 hectare is het één van de grootste landschapsbegraafplaatsen van Europa.


Bij binnenkomst viel mij op dat de wilde zwijnen behoorlijk aan het wroeten waren geweest vannacht. Verder komen op deze begraafplaats 40 verschillende broedvogels, dassen, vossen, reeën, 211 soorten vlinders, 310 soorten insecten en 4 soorten vleermuizen voor. Kortom een eldorado voor dieren.


Franz & Marie Schulte.


Het graf van grootindustrieel Werner von Siemens.


Familiegraf van Haller


Een mini hunebed als graf. Zal wel van een naar Berlijn geëmigreerde Drent zijn.


Vliegenzwammen


Laat de natuur zijn gang gaan.


De houten kapel werd ruim 100 jaar geleden - na voorbeeld van een Noorse staafkerk - gebouwd door Gustav Werner.


Engelbert Humperdinck, de componist van de sprookjesopera Hans en Grietje. De Britse zanger Arnold George Dorsey, bekend van Spanish eyes en Release me, nam ook de naam Engelbert Humperdinck aan. Erfgenamen van de componist hebben daarom tegen Dorsey een proces aangespannen.


Otto Friedrich Wilhelm von der Wenge Graf Lambsdorff was minsister van economische zaken in het kabinet van Helmut Schmidt.


De rustplaats van professor Gustav Langenscheidt en zijn familie. Langenscheidt is vooral bekend van zijn woordenboeken.


Oorlogsgraven van Britse militairen die omkwamen in de 1e wereldoorlog.


Naast het Britse deel ligt het Italiaanse deel - Cimitero militare Italiano guerra.


"Das Christusdenkmal" van beeldhouwer Karl Ludwig Manzel. Daarnaast het graf van Manzel.


Compilatie 1


Compilatie 2


Buiten diverse vogels om geen dieren gezien wel sporen van de wilde zwijnen. Gelukkig zat er bij de uitgang nog een kater.


Klik hier details van de 9 km lange wandelroute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten