dinsdag 1 maart 2016

Gedenkstätte der Sozialisten

Vandaag heb ik diverse plaatsen bezocht die voorkomen in het boek van Willem Melching dat ik aan het lezen ben. Het boek "Van het socialisme, de dingen die voorbijgaan" gaat over de geschiedenis van de DDR 1945 - 2014. Het grootste gedeelte heb ik te voet afgelegd. Natuurlijk kwam ik tijdens mijn 18 km lange wandeling van alles tegen.


Ik begon met een bezoek aan Gedenkstätte der Sozialisten.


Rond de steen met de tekst "Die Toten mahnen uns" liggen stenen met de namen Karl Liebknecht, Rosa Luxemburg. Zij werden in 1919 als communistische revolutionairen vermoord. De leider van de Kommunistische Partei Deutschlands Ernst Thälmann werd in 1944 in concentratiekamp Buchenwald geëxecuteerd. Ook van hem ligt hier een gedenksteen.  Verder liggen hier stenen met namen van DDR leiders als Wilhelm Pieck, Otto Grotewohl, Walter Ulbricht. Erick Honecker tref je hier niet aan. Hij is na de val van de muur vertrokken naar Chili en overleed daar. Stasi-chef Erich Mielke overleed in 2000. Hij werd gecremeerd. Zijn urn ligt in een naamloos urnengraf op de begraafplaats naast de Gedenkstätte.


Vervolgens heb ik een route gelopen over het Zentralfriedhof Friedrichsfelde.


Sommigen lagen om de boom begraven. Een van de beroemdste vrouwen die op het kerkhof ligt is beeldhouwster Käthe Kollwitz. Op 5 juli 1951 kwam een groep schoolkinderen om tijdens een schoolreisje op het binnenvaartschip Heimatland. Een deel van deze DDR-jeugd ligt hier begraven. Op een gedenksteen staan hun namen.


Op "Der Freiaplatz" staat het beeld "Mutter mit Kind" van Sabina Grzimek


Deze Lichtenberger Dorfkirche is gebouwd rond 1250.


Het Evangelisches Krankenhaus Königin Elisabeth Herzberge in Berlin-Lichtenberg. In 1945 nam het Rode Leger het ziekenhuis in beslag.


Het grootste nieuwbouwgebied in de DDR was de wijk Marzahn. Alleen al in de straat met de naam Allee der Kosmonauten staan tienduizenden wonen. Maar het oorspronkelijke dorpje Marzahn stamt al uit 1300. Het oude dorpje (Alt Marzahn) hebben ze opgenomen in de nieuwe woonwijk, De oude Standerdmolen is herbouwd met daar om heen een recreatiegebiedje voor de buurtbewoners. Ze hebben daar een speeltuin en een dierenweide met schapen en geiten.


Ze hebben daar ook een openluchtmuseum voor landbouwgereedschap.


In een lokaal gebouwtje heb ik de "Bezirksgeschichte" van het 1300 tot heden bekeken. Hierboven de strafzaak tegen "Die Raubritter Von Lindenberg".


Bij Landhaus Marzahner Krug genoten van "Tee & Warmer Apfelstrudel".


In het museum van het Bezirkambt was een tentoonstelling over het leven en het werk van de mensen in Marzahn.


De Dorfkirche van Marzahn is gebouwd in 1871.


Hanteerde de Horeca bij ons maar dit soort prijzen.


Het pompstation van het Berliner Wasserbetriebe is heel toepasselijk beschilderd.


"Die Pyramide"is gebouw in 1994 en is 100 meter hoog.


Eén van de vorige blogs heb ik al geschreven over Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen. De voormalige Stasi-gevangenis. Rondom deze gevangenis was in de DDR-tijd een Sperrgebiet.


Binnen het "Sperrgebiet" zaten diverse - aan de Stasi gelieerde - bedrijven en woonden binnen het gebied alleen "zéér betrouwbare" mensen. In dit gebouw zat na de 2e wereldoorlog de verhoorcentrale van de Russische geheime politie. Later betrok de Stasi het gebouw.


De DDR stond bekend om zijn Plattenbau. Na de val van de muur zijn deze woningen in de Sollstedter Strasse in Berlin-Hohenschönhausen gebouwd. Een hele vooruitgang.


Bij het sportforum heb ik nog even gekeken naar de training van Jan Blokhuijsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten