Vandaag heb ik als vrijwilliger van Staatsbosbeheer Westerwolde de Scharrelkids Inspiratiedag van het IVN in conferentiehotel Nieuw Allardsoog bij Bakkeveen bezocht. Een dag voor alle groene vrijwilligers uit Noord Nederland die zich bezig houden met natuureducatie gericht op jeugd en jongeren.
Op het landgoed loopt een kudde Galloway koeien. Een mooi vleesras. Het vlees wordt in de keuken in diverse menu's verwerkt.
Na de opening door Marit Stokkentreeff hield Mart Tuit een inleiding over meervoudige intelligentie.
Daarna werden acht workshops gegeven. Iedere deelnemer mocht aan twee workshops deelnemen,
Mijn eerste workshop was "Een Bij hoort erBij". Berend Coolsma vertelde op bezielende wijze over zijn fascinatie voor bijen, de verschillende soorten, het nut voor de voedselproductie, de noodzaak van voorlichting over bijen en hoe je interesse kan wekken voor bijen bij kinderen. Hij liet het verschil zien tussen een machinaal gemaakte honingraat en een honingraad gemaakt door de honingbij.
Na de "geboorte" hoeft het mannetje, dar genoemd, alleen maar te zorgen voor het nageslacht en sterft. De vrouwtjes (moer) zijn de eerste weken schoonmaaksters, daarna werksters. De Koningin, herkenbaar aan een veel langer achterlijf, heeft de leiding en bedient zich van hofdames.Veel regeringen zouden eens een studie moeten maken van de staatsinrichting van het bijenvolk. Daar kunnen ze vast nog heel wat van leren.
Een opengewerkt model van een stengel uit een insectenhotel gaf een inkijkje in kraamkamer van de metselbij. Ieder eitje in een ander vertrek, met daartussen leem. De vrouwtjes komen in de achterste kamertjes en de mannetjes in de voorste. Zij maken de weg vrij voor de vrouwtjes. Heel bijzonder.
Ook de bijendans was voor mij nieuw. Op deze wijze maken bijen elkaar duidelijk waar ze stuifmeel moeten halen.
Aan het einde van de presentatie kregen we van Berend een zoekkaart voor wilde bijen in de tuin.
Na een prima verzorgde lunch heb ik samen met Wiepkje van der Heide een kijkje genomen in de mobiele vogelkijkhut.
Mijn tweede workshop was "Onder de hoed". Rolinka Bouwmeester liet ons een aantal werkvormen zien waarmee je kinderen belevingsgerichte natuureducatie kan geven. Bijvoorbeeld met het thema paddenstoelen.
De deelnemers moesten daarvoor zelf ook een aantal opdrachten uitvoeren.
Het was een zéér geslaagde dag die met een frisdrankje en een hapje werd afgesloten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten