vrijdag 28 augustus 2015

Zwangere adders

Vanmiddag heb ik een bezoek gebracht aan mijn addervrienden, In totaal kwam ik 25 adders tegen, waarvan 16 zwangere vrouwtjes, 7 jonge addertjes van ongeveer 20 cm en 2 addermannen. In verband met het welzijn van de adders hou ik de locatie geheim. Er worden momenteel in Nederland te veel adders door verstoord en willen we in de toekomst nog adders zien, dan moeten we dat voorkomen.


De adder is de enige gifslang in Nederland. Er zaten inderdaad veel addertjes onder het gras.


Mannetjes hebben een grijze grondkleur met donkere zigzagstreep. Bij de vrouwtjes is de grondkleur beige tot (rood)bruin. De mannetjes zijn ook slanker dan de vrouwtjes. De kenmerken kunnen per gebied in Nederland iets verschillen.


De adder heeft een verticale spleetpupil. Dit in tegen stelling tot de andere 2 in Nederland voorkomende slangen, de ringslang en de gladde slang. De hazelworm die ook op een slang lijkt valt onder de familie van de hagedissen. Ik kwam in de nabijheid van de adders 3 levendbarende hagedissen tegen. De schubben op de kop van de adder zijn uniek, net als vingerafdrukken. Hieraan herkennen de specialisten de adder "bij naam".


Een adder krijgt eens in de 2 jaar tussen de 4 en 15 jongen. In vaktermen juveniele adders. Bij de geboorte zijn ze tussen de 14 - 18 cm en wegen ongeveer 4 gram. Ze vervellen vrijwel direct na de geboorte. Een adder kan wel 10-15 jaar oud worden.


Er zaten inderdaad veel addertjes onder het gras. Ze eten muizen en kikkers. In de omgeving van de adders heb ik wel 100 kikkertjes gezien. De grootste natuurlijke vijanden van de adder zijn de buizerd, egel en bunzing. Wil je meer weten over de adder ? Klik dan hier voor de site van de Ravon.

1 opmerking:

  1. Gaaf! Ik hou zelf ook erg van slangen en natuurfotografie. Ik houd me vooral bezig met ringslangen.
    groetjes Jan-Freerk Kloen
    12 jaar

    BeantwoordenVerwijderen